НОВИНИ

Без резултат приключи заседанието на Историческата комисия София - Скопие

Александър Марков
от Александър Марков
17:00, 04.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Без резултат приключи 11-та среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония.

Това обяви съпредседателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров. Историците от София и Скопие не могат да постигнат съгласие по употребата на прилагателното "македонски", за да подпишат протоколите от предходни срещи. Заседанието идва две седмици, след като България отказа да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония с ЕС.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Несъгласието между историците от София и Скопие е по ред въпроси, но фокусът сега е върху употребата на прилагателното "македонски".

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената експертна комисия по историческите въпроси: Няма направена дори една миниатюрна стъпчица напред в нашата работа.

Без съгласие върху употребата на прилагателното не могат да бъдат подписани протоколите от предходни срещи на комисията.

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената експертна комисия по историческите въпроси: 11-та среща, а се оказва, че се движим толкова бавно, с такова костенурско темпо.

Има отстъпление от страна на Скопие и по вече постигнати компромиси за цар Самуил и периода на Първото българско царство.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на Смесената експертна комисия по историческите въпроси: Главниот проблем е во тоа што, според мен, се избегнува внесувание на една мултиперспективност во учебниците по история и што идеята да се наметне само едно видувание на тая държава всъщност резултираше со непостигнувание на резултати.

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената експертна комисия по историческите въпроси: Има един общ език в науката и в историята и този общ език е уважение към историческите източници и доминиращата в световната историография гледна точка и оценки. А всички те говорят за българска държава и български цар, какъвто е Самуил.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че разговорите с България трябва да продължат и че договореното от историците до момента би залегнало в учебната програма от 2021-а.

Зоран Заев, министър-председател на Р Северна Македония: Нашата Влада на досега усвоените записници е подготвена на некоя от следните седмици да ги обяви записниците за пет историски личности относно трите историски периоди, за да изпратиме поръка дека веднаж после тоа почнуваме со имплементация на учебниците 2021-2022 г. и от бугарска, и от македонска страна.

Смесената комисия вече се смяташе, че е постигнала компромиси не само за Светите братя Кирил и Методий, Св. Климент Охридски и Св. Наум, но и за Цар Самуил.

Дали Република Северна Македония ще получи покана за начало на преговори с ЕС, отново ще бъде обсъдено на Съвета общи въпроси на 8 декември.

Германското председателство на Съвета на ЕС, което настоява преговорите със Скопие да започнат възможно най-скоро, продължава до края на тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят протест срещу мръсния въздух в Благоевград
Готвят протест срещу мръсния въздух в Благоевград
Израел и ОАЕ демонстрираха приятелство след години като противници
Израел и ОАЕ демонстрираха приятелство след години като противници