НОВИНИ

БФШ 2022: Разпореждането на КАС не е от значение за крайното решение по делото

Спортният арбитражен съд отхвърли молбата на Българска федерация по шахмат 2022 за спиране действието на решението на Общото събрание на Международната федерация, с което Българска спортна федерация по шахмат беше приета за член.

венета петкова новият президент българска федерация шахмат 2022
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:14, 12.03.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

От Българска федерация по шахмат 2022 излязоха с позиция, след като Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли молбата им за спиране действието на решението на Общото събрание на Международната федерация (ФИДЕ), с което Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ) беше приета за член.

С това решение БСФШ остава единствен легитимен член на ФИДЕ. От БФШ 2022 обаче са на мнение, че разпореждането на КАС не е от значение за крайното решение върху делото и от Спортния арбитражен съд не са разгледали подробно предоставените до момента доказателства.

Изявлението на федерацията:

Разпореждането на CAS касае единствено временната мярка – спиране на действието на решението на ФИДЕ, която поискахме, преди делото да бъде разглеждано по същество. В този смисъл не е от значение за крайното решение по делото и не оказва влияние върху същото.

Съдът е подходил строго формалистично, доколкото представените до момента доказателства не са разглеждани подробно. В мотивите си CAS посочва, че поддържането на статуса на БСФШ като член на ФИДЕ до окончателно решение на съда не може да доведе, според тях, до НЕПОПРАВИМИ вреди за БФШ 2022.

Тепърва предстои разглеждането на делото по същество и обсъждането на представените от страните материали и доказателства, за да може CAS да се произнесе с окончателно решение по спора.

БФШ 2022 продължава да изпълнява задълженията и да упражнява правата си съгласно издадения лиценз. Вярваме, че разрешаването на правните спорове ще се случи в най-добър интерес на шахматните клубове и шахматистите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 19,5 милиона души са гледали церемонията за наградите "Оскар"
Близо 19,5 милиона души са гледали церемонията за наградите "Оскар"
Русия, Китай и Иран започнаха съвместни учения в Оманския залив
Русия, Китай и Иран започнаха съвместни учения в Оманския залив