НОВИНИ

Брекзит вече е зад гърба ни, какво следва след сделката между Брюксел и Лондон

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:32, 24.12.2020
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

След продължителни и трудни преговори ЕС и Великобритания успяха днес окончателно да договорят търговско споразумение помежду си. Преходният период след Брекзит изтича на 31 декември. Брюксел и Лондон определиха сделката като историческа и балансирана.

Четири години и половина, след като британците решиха с референдум да напуснат ЕС и малко след края на транзитния период днес най-сетне има и търговско споразумение, което трябва да влезе в сила от 1-ви януари и по този начин дава малко повече сигурност и надежда за по-малко хаос по границите.

Урсула фон дер Лайен каза днес, че Брекзит вече е зад гърба ни и ще гледаме в бъдещето.

Двете страни договориха нещо повече от търговско споразумение с нулеви мита и нулеви квоти. Те договориха партньорство в много области, успяха да намерят компромиси и по спорния през последните дни въпрос за риболова.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: "Първо, конкуренцията в нашия единен пазар ще бъде лоялна и ще остане такава. Правилата и стандартите на ЕС ще бъдат спазвани. Имаме ефективни инструменти за реакция, ако лоялната конкуренция бъде нарушена и това се отрази на търговията. Второ, ще продължим да си сътрудничим във всички области от взаимен интерес - например в борбата с климатичните промени, енергетиката, сигурността и транспорта. И трето успяхме да осигурим абсолютна сигурност за следващите пет години и половина за риболова".

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: "Сключихме широкообхватно споразумение в канадски стил, за свободна търговия между Великобритания и Евросъюза. То ще защити работните места в тази страна, ще позволи британски стоки да се продават без мита и квоти на европейските пазари и ще направи възможно нашите компании и износители да правят още повече бизнес с нашите европейски приятели. Британските закони ще се коват само в британския парламент, ще се тълкуват само от британски съдии в британски съдилища, а юрисдикцията на Европейския съд ще приключи".

За да стане факт търговското споразумение, то трябва да бъде одобрено от британския парламент, от ЕС и от държавите членки. Британският парламент изяви готовност да направи това вероятно на 30 декември.

По-проблемен е въпросът с Европейския парламент, който обяви, че няма да има време да прочете и ратифицира това споразумение. Има вероятност споразумението временно да влезе в сила до края на февруари и през това време да бъде ратифицирано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докъде стигна Дядо Коледа?
Докъде стигна Дядо Коледа?
Първи полети с пристигнали наши сънародници от Великобритания
Първи полети с пристигнали наши сънародници от Великобритания