НОВИНИ

Брекзит влезе в сила: Какво се променя от 1 януари

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:15, 01.01.2021
5423
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

От днес Великобритания вече не е част от митническия съюз и вътрешния пазар на Европейския съюз. След 47 години членство страна окончателно напусна общността.

Въпреки търговското споразумение, по границите с Обединеното кралство от днес се връщат проверките и митническата администрация.

Всичко започна с един въпрос пред 2016 г. - "Оставаме или напускаме"? По-голямата част от британците предпочетоха да напуснат Евросъюза. Малко повече от четири години след референдума желанието им вече е факт. Великобритания не е част от митническия съюз и от вътрешния пазар. Според Борис Джонсън това е велик момент за страната му.

"Когато слънцето изгрее в утрото на 2021-ва, ще го посрещнем с увереност, че освен да бъде пионер при ваксинирането, Великобритания вече е свободна да прави нещата различно, а ако се налага - и по-добре от нашите приятели от ЕС. Това е страхотен момент за страната ни. Свободата ни е в нашите ръце и само от нас зависи какво ще правим с нея", каза Борис Джонсън.

От днес се връщат митническите и гранични проверки, което означава, че преминаването на границата с Обединеното кралство ще става по-бавно и ще е свързано с повече формалности и бюрокрация. До 1 октомври т.г. ще можем да влизаме в страната с европейските лични карти, след това пътуването ще става само с международен паспорт. Европейската здравна карта спира да важи в Обединеното кралство, връща се и роумингът.

Краткият престой на европейците във Великобритания остава безвизов, но ако искате да живеете или следвате там вече ще е необходима виза.

Въпреки липсата на мита, фирмите, които търгуват с Великобритания, ще трябва да попълват повече документи и формуляри, защото държавата вече е трета страна за ЕС и европейското право не важи за нея.

Лондон избра да не участва в европейската програма за обмен на студенти Еразъм плюс. Британският премиер Борис Джонсън обяви, че страната му смята да да създаде своя програма за обмен на студенти, но кога точно ще стане това все още не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Азерски газ вече тече към България (Обобщение)
Бойко Борисов: Азерски газ вече тече към България (Обобщение)
Цената на парното, топлата вода и токът остават същите
Цената на парното, топлата вода и токът остават същите