НОВИНИ

Британското разузнаване: Русия вероятно контролира по-голямата част от Соледар

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:03, 10.01.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Русия вероятно контролира по-голямата част от град Соледар в източна Украйна след месеци на ожесточени сражения с украинските сили, обяви британското министерство на отбраната. Соледар е близо до Бахмут - друга гореща точка на фронта. Според Лондон непосредствен риск от падане и на Бахмут не се очертава заради стабилните защитни линии на Украйна. Страните, оказващи военна помощ на Украйна, ще заседават отново в базата Рамщайн, Германия на 20 януари, съобщи командването на американските ВВС в Европа.

Соледар е известен със солните си мини и боевете са фокусирани около входовете на мрежа от тунели с обща дължина 200 километра, посочват британски оценки. И Русия и Украйна се опасяват, че подземните проходи може да послужат за проникване на вражески сили зад техните линии.

Основателят на руската наемническа групировка Вагнер Евгений Пригожин говори за мрежа от подземни градове на дълбочина 80 - 100 метра, в които е възможно придвижването на големи групи хора и дори на танкове и други военни машини. Украинският президент Зеленски изрази благодарност към защитниците на Соледар - град с население 10 хиляди жители преди войната.

"Благодарение издръжливостта на нашите войници в Соледар, спечелихме допълнително време и допълнителни сили за Украйна. И какво искаше Русия да спечели там? Всичко е напълно разрушено, живот почти не е останал. Хиляди техни хора са изгубени: земята край Соледар е покрита с труповете на нашествениците и белязана от ударите. Така изглежда лудостта", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

И по оценки на американския Държавен департамент, значителна част от града е в руски ръце. Според генералния щаб на украинските въоръжени сили в понеделник са били отблъснати нападения край 13 населени места, включително Соледар и Бахмут. В рамките на денонощие Соледар е бил поразен 86 пъти от артилерийски огън, твърди украински военен говорител. Според него в района действат най-добрите бойци на Вагнер, които понасят тежки загуби.

През следващите седмици украински военни започват обучение за работа с противовъздушни системи Пейтриът в базата Форт Сил, Оклахома, съобщиха анонимни американски представители, цитирани от Ройтерс. Украински военни и преди са преминавали през военно обучение в Съединените щати, включително за работа с американски дронове камикадзе "Суичблейд".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете загина в катастрофа край Враца, стигна се до напрежение пред Спешния център
Дете загина в катастрофа край Враца, стигна се до напрежение пред Спешния център
Книгата на принц Хари може да нанесе много сериозни щети на монархията
Книгата на принц Хари може да нанесе много сериозни щети на монархията