НОВИНИ

Европейската комисия предлага универсално зарядно устройство

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:31, 23.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС е на път да въведе универсално зарядно устройство. Европейската комисия предложи законодателни стъпки за въвеждането на стандартно решение за зареждането на всички устройства.

Брюксел предлага USB-C да стане стандартния порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. За да са стане факт, предложението трябва да бъде одобрено от Европарламента и държавите-членки.

Чрез това развитие в законодателството ние искаме да хармонизираме технологията за бързо зареждане. Това ще ни позволи да "спестим" хиляди тонове електронни отпадъци годишно, 2 600 тона производствени материали и, разбира се, да обърнем специално внимание на влиянието върху климата, каза Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

Потребителите ще могат да зареждат своите устройства с едно и също зарядно устройство тип USB-C, независимо от марката на зарежданото устройство. Стремежът е технологията за бързо зареждане да се хармонизира, което ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройства. Отделното продаване на универсалните зарядни устройства ще ограничи броя на излишно закупуваните или неизползвани зарядни.

Очаква се намаляването на производството и на изхвърлянето на зарядни устройства да намали и отпадъците от електрическо и електронно оборудване с почти хиляда тона годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БФС пуснаха правилата за издигане на кандидат за президент
От БФС пуснаха правилата за издигане на кандидат за президент
Скок на заразените с COVID-19 деца в Гърция
Скок на заразените с COVID-19 деца в Гърция