НОВИНИ

БСФШ предложи обединение на БФШ 2022, но под своята шапка

От федерацията посочиха аргументи, които ще служат за развитието на българския шах

Милен Василев
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:38, 24.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Шахмат
Слушай новината

Лицензираната от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз организация - Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), предложи обединение на конкурентната федерация БФШ 2022, която има лиценз от Министерството на младежта и спорта в България.

Предложението е за обединение под шапката на БСФШ, като председателка на БФШ 2022 Венета Петкова ще получи поста на заместник-председател в БСФШ.

"Във връзка с проведената среща между председателите на БСФШ и БФШ 2022 при г-жа Стефка Костадинова - председател на БОК през м. януари 24 г. и със съдействието и желанието за обединение и от страна на г-н Димитър Илиев - министър на младежта и спорта, БСФШ предлага: Обединението на двете федерации може да бъде осъществено единствено в структурата на БСФШ. Предлагаме доц. Венета Петкова да заеме позиция на заместник-председател на БСФШ, както и възможността тя да предложи двама членове за УС. БФШ 2022 се отказва от лиценза си, който ще получи БСФШ", се казва в позицията на президента на БСФШ Милен Василев.

От федерацията посочиха аргументи, които ще служат за развитието на българския шах.

"Предимствата на нашето предложение са: България ще запази членството си във FIDE и ECU; Запазва се одобреното държавно финансиране за 2024 г.; Всички турнири, организирани от обединената федерация, ще важат за FIDE рейтинг; Състезателите (от деца до професионалисти) ще имат достъп до международни състезания под егидата на FIDE и ECU; Доц. Петкова ще отговаря изцяло за организацията и изпълнението на държавния спортен календар за 2024 г.; Всички шахматни клубове ще имат едно ръководство и единни правила, което ще гарантира правна сигурност; Шахматът ще получи възможност да кандидатства за получаване на статут на спорт с олимпийско значение от БОК. Надяваме се разумът да надделее!", допълват от БСФШ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков преодоля квалификациите на паралелния гигантски слалом в Полша
Радослав Янков преодоля квалификациите на паралелния гигантски слалом в Полша
Юлия Навалная за пореден път поиска тялото на съпруга си
Юлия Навалная за пореден път поиска тялото на съпруга си