НОВИНИ

БСП след срещата с ИТН: Разговорите продължават

bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 24.07.2021
5439
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
живо бсп срещата итн разбрахме разговорите продължават
Слушай новината

"Има такъв народ" проведе консултации за съставяне на правителство с ПГ на "БСП за България".

От БСП оценяват случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство.

"Има такъв народ" са на мнение, че през тези два дни е станало ясно, че има обща посока на действие.

На срещата са уточнени теми и политики, по които двете политически сили имат припокриване, но остават и някои различия, уточни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и разговорите днес и получавайки мандат от Националния съвет, ще продължим разговорите. Разбрахме се, че разговорите продължават, това беше само първа среща", коментира Нинова.

Повече са общите неща, а по-малко различията между БСП и "Има такъв народ".

"Оставаме на позицията си против приватизация на Българската банка за развитие, против концесиите, имаме някои различия по преизчисляването на пенсиите и по-точно кога да стане: ние настояваме бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина, с новия бюджет", каза още лидерът на БСП.

Утре след Националния съвет БСП трябва да предложи по конкретните политики работна група, а от "Има такъв народ" са готови да представят експерти и да започнат работа по всяка политика конкретно.

На срещата не е говорено за имена и постове.

Според Тошко Йорданов на срещата е имало излагане на мнения, не е имало поемане на ангажименти, извиване на ръце и поставяне на ултиматуми.

"Някои неща са общи и те са общи за доста партии, не само за нас и за тях. Имаме и разминавания по някои неща, имаме обща посока за някои неща, различни акценти, с които може и да не успеем да се стиковаме, но пак казвам: това са неща, които всъщност се решават след това в работните групи и в самия парламент", коментира Йорданов.

По думите му БСП са твърде социална партия, докато ИТН са по-практично настроени. Според него няма проблем да се отиде на нови избори, ако не се намери необходимата подкрепа на тоя кабинет в парламента.

Най-голямата парламентарна партия ИТН започна вчера преговорите за сформиране на правителство. Те изпратиха покани за разговори до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ. Първата им среща беше с "Демократична България".

По-рано днес те разговаряха и с представители на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Утре преговорите продължават с останалите политически сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великолепен успех! Пьотр Нестеров е финалист на Европейското лично първенство до 18 г.
Великолепен успех! Пьотр Нестеров е финалист на Европейското лично първенство до 18 г.
Епитропов отпадна в сериите на 100 метра бруст, но се готви за 200 метра
Епитропов отпадна в сериите на 100 метра бруст, но се готви за 200 метра