НОВИНИ

Бус за ваксинации: Пункт на колела тръгва из София (Снимки)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:18, 15.06.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Автобус се превърна в кабинет за имунизации. Мобилният пункт тръгва из София от утре. Първата му спирка ще бъде на площад "Александър Първи". Пунктът беше дарен на Столичната здравна инспекция от фондация "Благотворителност и милосърдие".

Автобусът е оборудван с всичко необходимо за задължителния преглед преди имунизацията. В него едновременно ще могат да работят два екипа.

"В хладилника има абсолютно всички видове ваксини със спешен шкаф. Много е важно да кажем, че и в момента - веднага автоматично може да бъде издаден и сертификат за хора, които са се ваксинирали с втора игла или с еднодозовата ваксина", каза д-р Данчо Пенчев - директор на Столичната РЗИ.

Утре автобусът ще бъде разположен в центъра на София. През почивните дни ще паркира до първи терминал на летището. Ще работи всеки ден от 9.00 до 18.00 часа.

От РЗИ отчитат, че в момента в София има лек спад на желаещите да се ваксинират.

"В сравнение с България, столицата е значително по напред, като процентно отношение на брой ваксинирани с първа и втора игла. Но винаги има какво да се желае", допълни д-р Пенчев.

От Столичната община подготвят кампания за имунизацията срещу коронавирус. Преговарят за разкриване на пунктове за ваксинация в големи търговски центрове.

"Като се договорихме ние с нашите екипи и разбира се с подкрепата на Столичната РЗИ, с предоставянето на ваксини, ще може да отворим още тази събота кабинети в два от моловете. Ако другите пожелаят и се присъединят, разбира се, това също би била добра възможност хората, пазарувайки или разхождайки се, да си поставят своите ваксини", каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община.

Фандъкова отчете, че в пунктовете за имунизация в парковете са ваксинирани около 4000 души.

А председателят на фондацията, която дари мобилния пункт, се ваксинира първи в кабинета на колела.

"Да призовем всички хора, които се колебаят, да направят своите ваксини, за да може тази трета вълна от ковид да бъде и последна", каза Николай Божилов, председател на Фондация "Благотворителност и милосърдие".

От РЗИ напомниха, че ако ваксинираните у нас са малко, наесен заболеваемостта може да се увеличи отново.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на убитите в Сандански деца остава в ареста
Майката на убитите в Сандански деца остава в ареста
Асен Василев: Заварихме липса на контрол при договори и поръчки, системно несъбиране на данъци в НАП
Асен Василев: Заварихме липса на контрол при договори и поръчки, системно несъбиране на данъци в НАП