НОВИНИ

COVID-19 има драстично въздействие върху децата

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:49, 05.02.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Европа
covid драстично въздействие децата
Слушай новината

В условията на пандемия страдаме всички, но особено драстично е въздействието върху децата, пише "Дойче Веле", като цитира наблюдения на лекари и психолози. В кризата детските градини и училищата са затворени, децата не спортуват и не се виждат с приятели. Резултатът е влошено здраве и увеличаване на смущенията в поведението.

Пример за това е опитът на един педиатър, озовал се в течение на три седмици с трима малолетни пациенти, които са си рязали ръцете. По-рано д-р Аксел Гершлауер е имал такива случаи веднъж на три или шест месеца. Това става в момент, когато разтревожени родители не спират да му звънят за различни смущения.

"Има изместване на случаите към психологически проблеми - от безпокойство, до проблеми с концентрацията и смущения в съня", казва лекарят.

Д-р Аксел Гершлауер е говорител на Германската асоциация на педиатрите и има поглед върху това как 13,5 млн. малолетни в страната се справят с пандемията. Сведенията на неговите колеги стават все по-тревожни. Към смущенията в поведението се добавят проблеми в развитието на речта, напълняване, прекалено медийно потребление. Загриженост предизвиква домашното насилие върху деца, което често остава скрито от педиатрите. Нужен е план за справяне с тази ситуация през идните години, както и повече специалисти, особено психотерапевти, посочва д-р Гершлауер.

В Германия от около 40 години има гореща линия за деца и тийнейджъри, които търсят съвети при любовни драми, проблеми в училище или караници с родителите. Днес повечето деца понасят трудно карантината.

"Теми като психичното здраве или самотата добиха огромно значение през последните месеци. Много младежи са подложени на насилие", посочва Ана Закариас от горещата линия.

Тя разполага с 3000 служители, които отговарят на телефоните, а сега още 80 души се занимават с онлайн чат. По време на пандемията неговите потребители са нараснали. Децата пишат, че откакто всички стоят у дома, те не могат да говорят свободно по телефона.

Консултациите за родители също са се увеличили - през 2020 г. Те са били с 64% повече спрямо предишната година.

Страховете на родителите често се отразяват върху децата им, особено върху най-малките. Това се вижда често по време на пандемията. Социалната работничка Ула Баумгартнер-Шмаинг разказва история за дете, което отказвало да ходи на детска градина, за да не се зарази с коронавируса. Оказало се, че майка му се бои от вируса и страхът се е прехвърлил върху нейния малък син.

Ула води консултации за деца и си дава сметка за нещо смайващо. Най-малките, които са на две-три години, дори не помнят времето, когато хората ходеха без маски, децата се събираха с приятели и не им казваха да си мият постоянно ръцете. Тези деца слагат маски на своите кукли, корона кризата присъства в игрите им и за тях е част от нормалността.

Докато специалистите мислят как да се погрижат за децата и отражението на пандемията върху тяхната психика, добре е възрастните да се замислят дали приемат тази нормалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Атанас Скатов
Спомен за Атанас Скатов
Израел и ОАЕ са първенци по имунизирано население
Израел и ОАЕ са първенци по имунизирано население