НОВИНИ

COVID-19 плъзна от парти във Варна: 7 са заразени – деца и бременни

bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 24.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

11 нови случая на COVID-19 във Варна само за денонощие. Седем от тях са се заразили на детски рожден ден, на който присъствали 27 души. Сред носителите на вируса са 2 деца и две бременни жени.

След като месеци наред във Варна нямаше установени случаи на COVID-19, сега заразените в града вече са 50. Едно от огнищата на зараза пламва на детски рожден ден. На него са присъствали 23-ма възрастни и 4 деца. Направени са тестове на всички. 7 от изследваните са с положителни проби. Сред тях са две деца на по три години и две бременни жени. Състоянието им е добро. Положителна е и пробата на още едно дете, което не е било на партито, но е контактувало с носител на вируса.

Детският рожден ден във Варна бил на 13 юни. Няколко дни по-късно, част от присъстващите вдигнали температура, но заради леките симптоми не потърсили медицинска помощ. Разбрали, че са заразени от мъж, който бил на партито, но се изследвал, след като се прибрал в София.

"От всички изследвани – 7 излизат положителни, 2 дечица на по 3 години също са положителни. Всички са в добро състояние. Сред присъствалите има положителни и 2 бременни жени, които също са в добро състояние", обяви д-р Янка Драганова, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести" – РЗИ-Варна.

Направени са PCR тестовете и на персонала в заведението, където се е провел рождения ден. Всички са отрицателни.

"Заведението е затворено за 24-часова дезинфекция, която се извършва. Дадени са предписания за изпълнение на противоепидемиологични мерки", допълни Драганова.

Продължава издирването на още контактни лица с присъствалите на партито.

Общият брой на заразените с COVID-19 във Варна е 50. Петима от тях са настанени в Инфекциозна болница, като състоянието им е добро.

Автор: Екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворен е панорамният път за "Златни пясъци" – градят канализацията
Затворен е панорамният път за "Златни пясъци" – градят канализацията
Борисов за съветника на Радев: Това му е най-чистият човек - в кавички
Борисов за съветника на Радев: Това му е най-чистият човек - в кавички