НОВИНИ

Брифинг на Щаба: Далеч сме от изграждането на колективен имунитет

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 29.10.2020 (обновена)
5247
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Смъртността също нараства, само за последната седмица има ръст от 50%.

"Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", обяви още д-р Пенков.

В последните дни са регистрирани 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

Над 2000 са заразените медици, съобщи още зам.-министърът. Заразените лекари са 37% от инфектирания медицински персонал, а 33 на сто са медицинските сестри.

Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино

Към момента България е на 21-о място в ЕС и на 2-ро място на Балканския полуостров по заболеваемост от COVID-19 и на 10-о място в ЕС по смъртност и на 4-о място на Балканите, обобщи той.

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това е 27,7% от направените 9946 теста. 162-ма души са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 216. Починалите са 36.

Маските ще ни предпазят от коронавируса, категорично се обърна проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Той отново апелира да се спазват разписаните от властите мерки.

"Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Всички трябва да мислим за нашето здраве и за това на околните. Ако някой е болен, тя може да те запази с над 30%. Маска ще спаси и от коронавирус. Най-важното е контролът и самоконтролът", заяви проф. Кантарджиев.

Хората с удоволствие слушат ненаучни приказки, че маските не работят, алармира проф. Тодор Кантарджиев. Той е уверен, че това е резултат от преекспониране на темата за COVID-19. Това доведе до наслагване в обществото на недоверие, страх и хората се потиснаха.

"Решетка срещу комари си слагаш... Пет години работих с най-опасните инфекции, трябва да си луд да влизаш в бокса без маска, пък пази ли, не пази ли. Слава богу не се изпоразболяхме. Маските ще спасят и от коронавируса", уверен е профeсорът.

Той цитира авторитетно издание, което пише, че когато си с маска караш заболяването по-леко и се имунизираш, ставаш вирусоносител без да боледуваш и получаваш имунитета без клинични прояви. "Не е доказано, но това е много вероятно и много логично. И трябва да се замислят хората, които не носят маски, показват си носа от маската и ни се подиграваха", заяви проф. Кантарджиев.

Проф. Асен Балтов, "Пирогов": Спешните отделения изнемогват

От днес в болница "Пирогов" се откриват допълнително легла за лечение на медици, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние, добави той.

"Спешните отделения изнемогват. Апелът ни към всички е нека да помогнем заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани в този процес – носете маски, спазвайте дистанция. Спазвайте мерките и бъдете дисциплинирани", призова той.

Над 2300 са хоспитализираните заради COVID-19, като с този темп се очаква до седмица броят им да достигне до 4000, прогнозира проф. Балтов. Става задължително да се включат и частните болници. Днес в "Пирогов" ще бъдат разкрити допълнително легла за лечение на медици. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние.

Директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов също призова за спазване на мерките и поясни, че болничното заведение не е изключение от обстановката в страната.

Красимир Вълчев: Не трябва да бързаме да затваряме училищата

Училищата не трябва да се затварят първи, трябва да се действа локално, , но е факт, че ситуацията с коронавируса се усложнява. Това е мнението на министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията, има психическа умора и има дефицити дори при ефективния образователен процес", каза просветният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона надви Ювентус в дербито от Шампионската Лига, Мората с три отменени гола
Барселона надви Ювентус в дербито от Шампионската Лига, Мората с три отменени гола
Джокович на четвъртфинал във Виена, Медведев с експресна победа
Джокович на четвъртфинал във Виена, Медведев с експресна победа