НОВИНИ

Държавните бензиностанции – по магистрали и там, където няма. Каква е целта?

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 03.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

През последните месеци цените на петрола по световните борси се сгромолясаха, докато у нас спадът бе не толкова голям, именно това провокира правителството да създаде държавна Българска петролна компания, обяви в Сутрешния блок на БНТ Валентин Николов, председател на парламентарната енергийна комисия.

По думите му Българската петролна компания ще изземе част от функциите на държавния резерв, тоест ще наблюдава тези 90-дневни запаси от горива.

"Тя ще контролира този процес, отделно ще стопанисва съществуващите складове на държавния резерв и отделно от това ще изгражда нови складове, с които да се създадат условия и други участници да могат да ползват тези бази, на много по-ниски цени, за да се повиши конкуренцията", поясни Николов.

Той настоя, че проблемът е в данъчните складове, които са съсредоточени в много малко играчи на пазара, затова разковничето било да се повиши конкуренцията.

"Държавата е видяла този проблем и уместно създава тази държавна компания", категоричен бе Николов.

Според него Българската петролна компания няма да гони печалба, а ще създаде търговско дружество, което ще бъде стопанин на бъдещите бензиностанции.

"Те ще са около 100 броя и ще изпълняват две роли – ще задоволяват с горива райони, в които големите вериги нямат интерес да инвестират, и ще отидат там, където има голямо движение - магистрали, за да могат чрез цените си да оказват конкурентен натиск", поясни депутатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездачи: Велоалея от 1,5 м по бул. "Тодор Каблешков" е невъзможна
Колоездачи: Велоалея от 1,5 м по бул. "Тодор Каблешков" е невъзможна
Шанс за живот: Рокери организират акция по кръводаряване във Варна
Шанс за живот: Рокери организират акция по кръводаряване във Варна