НОВИНИ

Държавният департамент на САЩ изтегля семействата на служителите си от Киев

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:08, 24.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Държавният департамент на Съединените щати разпореди семействата на служителите в американското посолство в Киев да напуснат Украйна. Посолството остава отворено. Подобна стъпка предприема и Лондон.

Мерките са на фона на растящото напрежение в региона. Темата се очаква да бъде обсъдена на днешния Съвет на външните министри на ЕС в Брюксел. В срещата чрез видеоконферентна връзка ще се включи и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

ЕС не вижда причина да се драматизира напрежението между Украйна и Русия и не смята да последва примера на САЩ, които започнаха изтегляне на семействата на своите дипломати в Киев. Това заяви европейският първи дипломат Жозеп Борел преди Съвета на външните министри в Брюксел. Той допълни, че очаква американският държавен секретар Антъни Блинкен, който ще се включи видеоконферентно в срещата, да обясни причините за това решение.

"Продължаваме да изграждаме позицията си във връзка с опитите на Русия до подкопае сигурността на Европа и да възвърне сферите на влияние - идея, която е напълно остаряла. Ще имаме и видеоконферентен разговор с държавния секретар Антъни Блинкен, за да продължим силната координация между ЕС и САЩ. през пресечка - финалана синхрона 01:38 - Всички страни - членки на ЕС са обединени, ние показваме безпрецедентно единство по отношение на ситуацията в Украйна", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Властите в Киев определиха като "преждевременно и крайно разпореждането на Държавния департамент на САЩ семействата на служителите в американското посолство в Киев, както и всички, чийто функции не са от първостепенна важност, да напуснат Украйна.

Желаещите да се изтеглят от Украйна могат да го направят с редовни полети или чрез частни варианти за пътуване. В изявлението на Държавния департамент се посочва още, че има сведения за планирани от Русия военни действия срещу Украйна.

Издадена е и специална препоръка американските граждани да не пътуват до Русия поради нарастващото напрежение по границата с Украйна. Посолството на САЩ в Беларус също съветва за повече бдителност и готовност да се напусне страната при извънредни обстоятелства.

Междувременно в Киев пристигнаха първите доставки от САЩ с оръжия и муниции. Пратките са част от одобрената помощ в размер на 200 милиона долара за отбранителната сигурност на Украйна във връзка със струпването на руски войски по границата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест във Вашингтон срещу ковид мерките
Протест във Вашингтон срещу ковид мерките
Зеленият сертификат за депутатите влиза в сила
Зеленият сертификат за депутатите влиза в сила