НОВИНИ

Актуализацията на бюджетите на ДОО и НЗОК влязоха в пленарната зала

Николай Минков
от Николай Минков
12:40, 28.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На извънредно заседание депутатите гласуват на второ четене актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса за тази година. След приключване на гласуването ще продължат работа по държавния бюджет в парламентарната бюджетна комисия.

Вижте още във включването на Николай Минков.

"Това, което е тежък проблем на така предложения законопроект, е, че в него няма заложени приходи. Това, което се предлага за увеличаване на пенсиите за т.г., ще струва 1,3 млрд., за следващата ще струва 3,7 млрд., за следващата 2024 г. ще бъде 4 млрд. 253 млн., а 2025 г. ще бъде 4,7 млрд. Нашите предложения са за 15% увеличение на пенсиите сега, изпреварващо съответно свързано с очакваната средногодишна инфлация съгласно данните на НОИ като добавката от 60 лв. да остане до края на годината, а от 1 януари 2023 г. да се трансформира в добавка за най-уязвимите", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Не мога да се съглася, че не са предвидени приходи. Вие цитирате само разходите, но следващата година ще има допълнително приходи в бюджета заради нарастването на средния осигурителен доход, което очакваме да е над 1 млрд. лева, имаме допълнителна събираемост в бюджета. Дефицитът се увеличава във фонда за пенсии до около 40%", заяви от Искрен Арабаджиев, "Продължаваме промяната".

"Всички приказки от рода, че народните представители блокират приемането на бюджета на ДОО са категорично несъстоятелни. Очевидно не искате да има предложния по бюджета, а да се приеме това, което предлагат от МС. Не съм съгласен НС да бъде гумен печат на предложението на МС", каза Хасан Адемов, ДПС.

"Не депутатите от опозицията, а депутатите от новото управляващо мнозинство блокирате процеса. Защото миналата седмица сряда и четвъртък не работихме, ако си спомняте. По всички стенограми, г-н Каримански е тук, трябваше в петък да приемем закона за ДОО, за да бъде публикуван и да влезе в сила и на 7-и пенсионерите да си получат пенсии, но това няма да може да се случи. Ще се случи, но през август", заяви Георги Свиленски, "БСП за България".

"Няма да има проблем още юли да си получат пенсиите. Не стана ясно от думите на г-н Свиленски спекулативно, че няма да си получат пенсиите в юли месец", заяви Любомир Каримански от ИТН.

"Ние категорично не заставаме до предложенията на част от опозицията. Напротив подкрепяме от самото начало бюджета на ДОО. И не мога да разбера как така ни приписвате до ДПС и ГЕРБ", заяви Георги Георгиев от "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Столичния общински съвет обсъждат новата тарифна политика за градския транспорт
В Столичния общински съвет обсъждат новата тарифна политика за градския транспорт
Александър Везенков се присъедини към националния тим на България по баскетбол
Александър Везенков се присъедини към националния тим на България по баскетбол