НОВИНИ

Депутатска ваканция до 2 септември. После – в новата сграда

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:00, 31.07.2020 (обновена)
5249
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Специален ден за сградата на Народното събрание. Днес там се проведе последното редовно заседание и последен парламентарен контрол.

Депутатите излязоха във ваканция. Следващото редовно заседание е на 2-ри септември и ще се проведе в обновената зала в сградата на бившия партиен дом.

След 136 години откакто е построена сградата, в тази пленарна зала вече няма да се коват законите на страната и няма да бъде огласяна от остри дебати по горещи теми, които понякога стигаха до ескалация.

Точно днес като за финал нямаше напрежение в пленарната зала, депутатите спазиха добрия тон и взимаха почти единодушно решенията си. Единодушни бяха и в решението за участие в закупуването на ваксини срещу COVID-19.

"Смятам, че е изключително добър знак, последното гласуване в тази пленарна зала да бъде абсолютно единодушно, консенсусно и в интерес на истина, в здравето и живота на българските граждани. Пожелавам в новата зала да постигаме същия максимален консенсус, защото това ще повиши авторитета на Народното събрание", заяви Даниела Дариткова.

Последният министър в парламентарния контрол днес Емил Димитров припомни с носталгия колко години е бил депутат в тази сграда и колко работа е свършена в нея.

"От днес тази сграда остава в историята. Позволете ми за последен път да прочета текста от Конституцията Република България, с която всички народни представители, премиери, министри са полагали. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!"

Веднага след това пленарната зала опустя. От тук нататък - тя може да се използва само за тържествени заседания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанец подобри рекорда по участия в Европейския голф тур
Испанец подобри рекорда по участия в Европейския голф тур
Отмениха три старта от MotoGP и добавиха нов
Отмениха три старта от MotoGP и добавиха нов