НОВИНИ

Десетки украински деца учат безвъзмездно в частно училище в София

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:38, 25.04.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

След началото на войната в Украйна десетки украински деца, бежанци в страната ни, са приети напълно безплатно в столично частно училище. Инициатор на идеята е собственичката Теодора Ненова.

За децата от Украйна е специално обособена една от сградите на училището, която преди това е била ползвана за други цели.

90 са украинските деца на възраст между 6 и 18 години, които в момента се обучават по различни програми в едно от британските училища в София.

Информацията за тази възможност бързо набира скорост в социалните мрежи.

Ралица Петрова - отговорник за програмите на украинските ученици: Пуснахме на 16 март пост, обявихме какви деца набираме. Създадохме една форма за записване. Аз лично направих поста, споделих го в няколко групи за бежанци

- И обявихте, че това е безвъзмездно?

- Да.

Заедно с обучението учениците получават безплатно и храна. Учат по 4 часа английски на ден, 3 часа български и отделно участват в различни ролеви занимания по природни науки, роботика, спорт и дори психология.

Боряна Векра - учител: Тези деца са на възраст от 11 до 14 години и в момента имат практическо занимание. Ще имат така наречените бързи срещи, на които ще си задават въпроси един към друг. От тези въпроси ще излезе каква личност са те, нещо, което са работили цяла седмица - върху прилагателни с личността. И накрая ще бъдат попитани с кого биха станали приятел на базата на дадените отговори.

Децата са радват защото са сред свои връстници, с които споделят обща съдба.

Катя: Това занимание е много добър начин едновременно да учиш английски и да разбереш повече за твоя партньор.

Повечето от семействата на тези деца са дошли у нас при близки и познати.

Макс: Войната започна, трябваше да бягаме и да отидем на сигурно място. Тук ми харесва, че уча български и английски.

Кира: На 24 февруари се събудих от шума на бомби и кънтенето на прозорците ми, имаше и пожар наблизо. Родителите ми решиха и тръгнахме, първо при баба ми извън Киев ,но и там не беше сигурно затова дойдохме тук в България.

Педиатър, чистачка и две учителки - всички те също бежанки от Украйна, помагат за учебния процес. Включват се и някои от по-големите ученици пак от Украйна, които обаче живеят отдавна у нас с родителите си. Един от тях е Иля.

Иля - ученик: Когато дойдох в България преди 10 години не знаех с кого да говоря, къде да отивам, не разбирах много от културата на България, от езика. И ако мога да помогна на тези деца да се чувстват по-комфортно в България, да имат контакти и приятели в тази прекрасна страна.

Общо 10 са учителите, които преподават на 90-те украинчета. Заплатите им, както и храната за децата, се заплащат до момента изцяло от собственичката на училището. Затова и всяка помощ, дори под формата на закуски и напитки е добре дошла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин надви Локомотив (София) с две страхотни попадения в Благоевград
Пирин надви Локомотив (София) с две страхотни попадения в Благоевград
Треньорът на джудистите: Ще разчитаме на опитните ни състезатели да спечелят медали
Треньорът на джудистите: Ще разчитаме на опитните ни състезатели да спечелят медали