НОВИНИ

Димитър Кузманов е десетият български тенисист с участие в Големия шлем

Борил Гочев
от Борил Гочев , Източник: БНР
10:23, 21.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
димитър кузманов десетият български тенесист участие големия шлем
Слушай новината

27-годишният пловдивчанин сбъдна мечтата си да играе в турнир от Големия шлем, след като вчера стана ясно, че той ще участва в пресявките на Ролан Гарос, които започват на 24 май.

По този начин Мико се превърна в десетия роден тенисист, който ще се включи в даден етап на един от четирите Мейджър турнира.

Дебютното българско участие е през 1973 година, когато отново в Париж, близнаците Божидар и Матей Пампулови взимат участие в квалификациите.

Няколко месеца по-късно, по време на Уимбълдън, към братята се присъединява и Любен Генов, който също се включва в пресявките.

Повече от 20 години по-късно идва и първото българско участие в основната схема на турнир от Големия шлем, като през 1994 година Милен Велев губи в първия кръг на Откритото първенство на Австралия от легендата Матс Виландер.

През 2000 година пък Орлин Станойчев носи и първия български успех в основна схема на подобна надпревара, елиминирайки в първия кръг на Ролан Гарос французинът Стефан Ует.

Впоследствие Радослав Лукаев, Ивайло Трайков и Тодор Енев също записват участия в квалификациите на Мейджър турнирите, преди да стигнем до ерата на Григор Димитров.

30-годишния хасковлия е и най-успешният българин в историята на тениса, като е достигал до полуфиналите на три от турнирите от Шлема - в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк.

Кузманов ще направи своя дебют в квалификациите в Париж следващата седмица, като той ще бъде един от седемте българи, които ще играят на кортовете на комплекса "Ролан Гарос". Григор Димитров е единственият ни сигурен участник в основната схема, като освен Мико в квалификациите ще се включат още Цветана Пиронкова, Виктория Томова, Изабелла Шиникова и Елица Костова.

При юношите своя дебют в турнир от Шлема пък ще направи Пьотър Нестеров.

Източник: БНР

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСВ, Базел и Удинезе искат голмайстора на ЦСКА
ПСВ, Базел и Удинезе искат голмайстора на ЦСКА
Сезен Белберова ще се бори за европейския бронз
Сезен Белберова ще се бори за европейския бронз