НОВИНИ

Долината Панджшир - последният бастион на свободата в Афганистан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:00, 20.08.2021
9898
Чете се за: 04:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Последният бастион на свободата в Афганистан е долината Панджшир. От десетилетия мястото е център на съпротива - срещу съветските войски през 80-те години, а след това и срещу талибаните. С мястото се свързва и името на един от националните герои на Афганистан - Ахмед Шах Масуд. Сега всички се питат - Ще се превърне ли Панджшир, където се преплитат история и политика, в пресечна точка между миналото и бъдещето на ислямската република?

Само на 150 км. северно от Кабул, в долината Панджшир, което в превод означава "петте лъва", се намира едноименната провинция. От десетилетия това е най-свободното място в Афганистан. Тук е бил центърът за борба с талибаните. През 1996 година Ахмед Шах Масуд, известен като "Лъвът на Панджир", създава Северния съюз срещу радикалните ислямисти. Шах Масуд, с таджикска кръв, е бивш военен министър в сваленото от талибаните правителство. В същата година пред камерата на БНТ във филма на Елена Йончева "Добре дошли в Афганистан”, той обвинява талибаните, че получават пари от Пакистан, Саудитска Арабия и САЩ.

"Войната, която се води в Афганистан, е наложена отвън. Убеден съм, че войната ще спре, в деня, в който външната намеса бъде прекратена. Има огромна разлика между нас муджахидините и талибаните. Най-важно е отношението, което имаме към жените. Ние не сме им забранявали да работят, да учат" - думи на Ахмед Шах Масуд.

В следващите пет години Ахмед Шах Масуд и неговият фронт контролират територия, на която живеят около 30% от афганистанците. След множество покушения срещу него, два дни преди атентатите от 11 септември, е убит - мним тв екип взривява камера, докато прави интервю с генерала. Предполага се, че смъртта на Ахмед Шах Масуд има връзка и с атаките в САЩ. В реч пред ЕП няколко месеца по-рано Масуд предупреждава за очаквано подобно нападение.

В наши дни - вицепрезидентът Амрулла Салех, който обяви, че поема властта в Афганистан, се зае да възроди славата на Панджшир. Към момента това е едиственият район, който не се контролира от талибаните. Салех е роден и обучаван в провинцията, където сега се събират всички противници на талибаните. По непотвърдена информация там се събират военнослужещи от редовната армия и от спецчастите. За пореден път само Панджшир устоя, казва и посланикът на Афганистан в Таджикистан.

СНИМКИ: EPA/БГНЕС

А делото на Ахмед Шах Масуд продължава синът му - Ахмед Масуд. В писмо, публикувано във Вашингтон пост, той призова Запада да осигури оръжия, боеприпаси и всичко необходимо и да съдейства за свободата на Афганистан.

Случващото се в Панджшир може да обърка плановете на талибаните - това, че контролират голяма част от Афганистан, не означава, че владеят всичко. Евентуалната съпротива в Панджшир ще осуети бързото съставяне на действащо правителство. Задачата да се обединят западните и северните райони, с предимно таджикско население, с пущуните от източните и южните провинции, няма да е лесна. Анализатори обаче не изключват и вариант, в който сегашните лидери на Северния съюз влизат в управлението на талибаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бензема подписа договор с Реал Мадрид до 2023
Бензема подписа договор с Реал Мадрид до 2023
Традиционното „Лятно кино в квартала" отново е във Варна
Традиционното „Лятно кино в квартала" отново е във Варна