НОВИНИ

Домът в Куделин, който възмути Комитета за предотвратяване на изтезанията към СЕ

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 06.12.2020
5875
Чете се за: 09:32 мин.
След новините

Най-крайният, северозападен ъгъл на България - едва ли има по-изолирано място от Куделин. Перфектно да се пращат хора, които е добре никой да не вижда. Обичайна практика за един тоталитарен режим, от която държавата ни все още не се е отказала.

Домът за пълнолетни с умствена изостаналост е един от големите. Той е все още жизнена институция. Тук пребивават 97 мъже, повечето от тях дори не помнят от къде са и имат ли близки.

Социалното заведение е едно от тези, за които от Комитета против изтезанията и нечовешкото и унизително отношение към Съвета на Европа обявиха, че отношението към потребителите е нечовешко и унизително.

"Причината, поради която дойдохме, беше, че през 2017 г., а и преди това, когато Комитетът е посещавал България, сме откривали много, много смущаващи неща. И сега във всички домове се натъкнахме на малтретиране, лоши материални условия. Видяхме и незаконно ограничаване на хората в такива домове. В България е незаконно завързването им, но въпреки това се практикува и с вериги", коментира председателят на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа Микола Гнатовский.

Екипът на комитета за предотвратяване на изтезанията идва тук през август. Това, което виждат, е описано в доклада им - стаи за изолиране и затваряне на мъжете, вериги за оковаване и пръчки за биене, следи от бой и малтретиране по телата на мъжете, затворени стаи през деня, за да не се цапат, изпражнения навсякъде в останалите тоалетни. Занижена лична и обща хигиена.

Закриват социалните домове в Куделин и Говежда

"Много проверки сме имали и не сме имали сериозни нарушения в констативните протоколи. Когато дойдоха от Комитета на Европа, казаха, че трябва да бъде сменена легловата база. Леглата бяха закупени, заменени, дюшеците също, което може да се види на място. Потребителите бяха облечени с подходящи дрехи за сезона. Храната е в нормално количество, разнообразна. Отопление имаме", заяви директорът на дома в Куделин Мариела Колева.

Но храната и отоплението е нищожна част от нормалните човешки нужди на мъжете тук. Те нямат каквото и да било лично пространство и лични вещи, липсва им качествена грижа и медицинска помощ, никакви адекватни занимания, рехабилитация, и възможност за личностно развитие и реинтеграция в общността. Обучение в трудови умения и възможност да се включат на трудовия пазар - единственият начин да излязат от омагьосания кръг на зависимостта и насилието.

Комитетът срещу изтезанията уведомява прокуратурата, оттам назначават проверка в трите дома, във фокуса на комисията - този в Куделин, в Самуил и Говежда. Агенцията за качеството на социалните услуги потвърждават сигналите за лоши материални условия, липса на достатъчно персонал, занижена хигиена, неглижиране на настанените. В Куделин са изненадани.

След доклада на Съвета на Европа: Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти

"Етапът за закриване е последователен и крайният срок е 2034 г. Сега сме 2020-а. Знам, че в момента тече първият етап на закриване на услугите, които са включени в първия етап до 2022-а. Ние не сме включени в този етап. Вероятно щяхме да бъдем включени на втори, трети етап. Ние останахме изненадани", заяви Колева.

Плановете в социалното министерство обаче са променени. 28 дома в цялата страна трябва да бъдат закрити от 2027 г., този в Куделин ще е от първите - той трябва да бъде закрит до февруари следващата година. В Куделин, където домът е един от малкото възможности за трудова заетост на местните хора - естествено е те да реагират срещу закриването. Казват, че са изпълнили всички препоръки, остава им ремонтът на санитарните помещения. Не знаят къде ще отидат всичките 97 души, които са сега в дома.

"Те не са подготвени сега да излязат посред зима, а и това са много хора", каза директорът.

Повечето от настанените в Куделин са там от години и промяната за тях ще е объркваща, казват в дома.

"Просто всеки домуващ си има някой от персонала, към който се е прикачил. И са като наши деца. Те си идват и при нас вкъщи. Аз имам две момчета, които непрекъснато си идват при мен вкъщи. Не знам те как ще се почувстват, когато ги откъснат от нас", коментира санитарката Даниела Маринкова.

Митко не познава живота извън дома.

"Тук ми отиде животът, 56 години, 65-и набор. На друго място ще ми бъде трудно", сподели той.

Когато животът им е минал в погубващата зависимост на институцията, да се върнат към независим живот в общността ще е трудно, но не невъзможно. Хората като тях не трябва да са изолирани, казват от местно дружество за лица с умствени затруднения. Преди няколко години в социалните услуги, които предоставят, са настанени петима от обитателите на Куделин.

"Принципът за предоставяне на социални услуги за такава група хора се базира на принципа, че тези хора трябва да са част от обществото, споделящо еднакви ценности, еднакви социални норми. Те трябва да са част от живота на местните общности. За всеки един от тях плановете, хората, които ги правят, се допитват до лицето. То се научава да прави избор. Научават за историята му. Научават мечтите му, което всички разбираме, че в институциите няма как да се случи. Освен до задоволяване на базисни потребности, вече стигаме до зачитане на права, които лицето има, за което не можем да говорим в големите институции", заяви Любка Александрова от Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения във Видин.

В България има програма за постепенно затваряне на социалните домове за хора с умствена изостаналост, но тя е дългосрочна. Има хора, които и в момента се намират в нечовешки и унизителни условия, казват от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Оковаване с вериги и бой с пръчки в български психиатрии и социални домове

"Връзването, изолацията са абсолютно неприемливи, това е практика, която е трябвало да бъде изкоренена не преди десетилетия, а преди векове. Смятаме, че тези институции трябва да бъдат затворени. Осъзнаваме, че е невъзможно това да стане изведнъж, но междувременно очакваме спешни действия, който да спрат нечовешкото третиране на тези хора всеки ден. Ако продължаваме да срещаме неразбирането на властите, ще направим публично изявление и тогава случаят ще трябва да се разгледа от Съвета на министрите в Съвета на Европа и от ПАСЕ", категоричен беше Микола Гнатовский.

Със закриването на дома, настанените в Куделин ще бъдат преместени в новосъздадени центрове за грижа, както и в съществуващи вече центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища, обявиха от социалното министерство. Дали тези центрове ще разполагат с обучени кадри, или те ще преповторят институционалната зависимост - това е реален риск, който не трябва да се подценява и със сигурност ще бъде във фокуса на международните правозащитни организации.

"Тук ни дават в тоя дом всичко, уредби, часовници, прожектори, искам да остана", каза Тодор.

Животът на тези хора е ограбен. Те никога не са имали истински избор, те никога не са имали шанс да проявят воля, да мечтаят, да следват елементарни човешки желания, както всички останали. Вместо това, лесно стават жертва на изтезания и насилие, които системата трудно разпознава. Затова се налага международни институции да следят и да се борят за техните права. Докладът на комитета срещу изтезанията е поредният за страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един загинал и четирима ранени при тежка катастрофа край Велико Търново
Един загинал и четирима ранени при тежка катастрофа край Велико Търново
Запалиха светлините на коледната елха във Варна
Запалиха светлините на коледната елха във Варна