НОВИНИ

ЕС създава фонд за борбата с коронавируса

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:22, 10.03.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Политика

Европейският съюз създава инвестиционен фонд в отговор на разпространението на коронавируса, в който бързо да бъдат насочени 25 милиарда евро европейски средства.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна връзка с лидери на страните от ЕС тази вечер. Премиерът Бойко Борисов също участва във връзката.

Урсула фон дер Лайен каза след конферентната среща, че още следващите седмици седем и половина милиарда евро могат да бъдат насочени към държавите членки.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: На Еврокомисията беше възложено да координира необходимите мерки като всеки ден организира видеоконферентни връзки с министрите на здравеопазването или министрите на вътрешните работи. Ще създадем и екип от епидемиолози и вирулози от всички държави-членки, които да ни определят общите насоки на европейско ниво.

Според Шарл Мишел основната цел е ограничаване на разпространението на
вируса.

Шарл Мишел - председател на Европейската комисия: Еврокомисията ще анализира запасите от медицинско оборудване в целия ЕС и ще предприеме мерки, ако има недостиг.

Според премиера Бойко Борисов след екипите, които се опитват да намерят ваксина за коронавируса има и български.

Бойко Борисов - министър-председател: За мен, това го казах и го споделих с колегите, ние говорим като Европа, а закъсняха много с мерките. Най-големите институти в Европа - това, което в момента се говори и споделиха колегите, се очаква 60-70 процента от населението на Европа да прекара този вирус.

Според Бориков мерките, които Брюксел взима, трябва да важат и за Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло днес
По-топло днес
След новите случаи на COVID-19 у нас: Каква е готовността на "Александровска" да приема спешни случаи
След новите случаи на COVID-19 у нас: Каква е готовността на "Александровска" да приема спешни случаи