НОВИНИ

Евакуацията от Кабул продължава: Посланията и лицата на новата власт в Афганистан

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:31, 18.08.2021
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Около 5000 дипломати, служители по сигурността, хуманитарни работници и афганистанци са били евакуирани през последните 24 часа от Афганистан, съобщи Ройтерс. От летището в Кабул се извършват полетите с военни самолети с цел извеждане на хора от страната, въпреки че в района продължава да цари хаос.

4500 американски военни се намират на летището, за да осигурят евакуацията. Трима души са били убити и няколко - ранени по време на протест в град Джелалабад. Талибански бойци са открили огън срещу демонстранти, които се опитали да издигнат националния флаг на площад в града.

В Кабул животът продължава, но по улиците няма жени, дори и след като талибаните обявиха, че те ще имат право да учат и работят и да живеят активно, според нормите на исляма. Междувременно светът се пита кои ще са лицата на новата власт, докато талибаните още не са обявили своето правителство.

Очакванията са сред водещите фигури да е Молла Абдул Гани Барадар - един от четиримата основатели на движението на талибаните, който се завърна вчера в страната за първи път от десет години. Той пристигна в Кандахар с полет от Катар и се очаква скоро да пристигне и в Кабул.

Смята се, че е бил сред най-приближените на предишния лидер - молла Омар. Барадар беше арестуван през 2010 година в Пакистан, а 8 години по-късно беше освободен по настояване на предишния американски президент Доналд Тръмп, за да участва в преговорите за мир, които се водеха с талибаните в Доха.

България изтегля едно лице от афганистански произход и неговото семейство

Оттам е добре познат и на международната общност. Той е първият талибански лидер, говорил директно с американски президент - в телефонен разговор именно с Доналд Тръмп миналата година. Срещал се е и с държавния секретар Майк Помпео.

В понеделник в обръщение към афганистанците молла Барадар ги поздрави с победата, която призна, че не са очаквали и заяви, че за талибаните започва изпитанието да управляват.

Върховен лидер на талибаните от 2016 година е Молла Хайбатула Ахундзада, той е върховният авторитет по всички въпроси.

На първата пресконференция след като превзеха страната за броени дни, талибаните обявиха, че има голяма разлика между тях преди 20 години и днес и че не искат да имат нито вътрешни, нито външни врагове.

"Ще се вслушаме в думите им. Но това, което ще следим внимателно, са техните дела", заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

С талибаните снощи се срещна и руският посланик в Кабул.

"Срещата беше позитивна и конструктивна. Талибаните потвърдиха, че имат приятелско отношение към Русия. Потвърдиха гаранциите си за сигурността на посолството", допълни Дмитрий Жирнов, посланик на Русия в Афганистан.

На вчерашната пресконференция пред медиите говореше основно Забихула Муджахид, който подробно и спокойно отговори на множество въпроси по всички аспекти на управлението.

Журналисти, отразявали събитията в Афганистан десетилетия наред, отбелязват с изумление, че той за първи път разкрива лицето си, докато досега е бил само глас в телефонната слушалка. Наблюдатели на Би Би Си отбелязват, че посланията му от вчера са в контраст с много крайни изказвания от миналото срещу американците, например.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Афганистан Ашраф Гани е в ОАЕ
Президентът на Афганистан Ашраф Гани е в ОАЕ
Асен Василев: Възможни са нови санкции по "Магнитски"
Асен Василев: Възможни са нови санкции по "Магнитски"