Евакуираха от Кабул местния служител на българското посолство​

от БНТ
13:35, 25.09.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
франция прекратява седмица евакуацията афганистан сащ изтеглят август
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерството на външните работи потвърждава успешната евакуация от Афганистан на дългогодишния местен служител – административен секретар, на посолството на Република България в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото 15-членно семейство.

Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август 2021 година решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения с Европейския съюз, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 години. По тази причина през 2003 година той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани "Златна лаврова клонка".

От първо лице: Кабул - месец с талибаните

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от Ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България.

Министерството на външните работи изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност.

МВнР продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас в България в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 4000 нарушения по време на предизборната кампания в Германия
Над 4000 нарушения по време на предизборната кампания в Германия
Татяна Воложанина с два финала на "Афродита Къп"
Татяна Воложанина с два финала на "Афродита Къп"