НОВИНИ

Евакуират чуждестранни граждани от Афганистан, след като талибаните превзеха Кабул

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:50, 16.08.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Пътническите полети в Афганистан са били отменени тази сутрин на фона на струпването на много хора на международното летище в Кабул. Местни и чужди граждани се опитват да се изтеглят от Кабул, след като талибаните превзеха столицата и имат контрол практически над цялата страна.

Президентът Ашраф Гани напусна страната с обяснението, че го е направил, за да не се пролее кръв.

Талибански бойци в строго охраняваната "Зелена зона" в Кабул, където се намират посолства и щаб квартирата на НАТО.

Президентът Ашраф Гани: Избягах от Кабул, за да предотвратя реки от кръв

Пусти улици и препълнено летище. Така осъмна афганистанската столица. На фона на неизвестните около бъдещото управление, стотици афганистанци, чуждестранни граждани и дипломати искат да се изтеглят от страната.

Позовавайки се на очевидци, Агенция Франс прес съобщи, че американските сили са стреляли във въздуха, когато хиляди афганистанци са нахлули на пистата на летището.

Малко по-късно обаче стана ясно, че всички пътнически полети са отменени и това само засили хаоса. Големи авиокомпании пренасочват полетите си, за да избегнат афганистанското въздушно пространство.

Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Афганистан

По-рано Държавният департамент на САЩ съобщи, че на летището се намират всички останали в Афганистан дипломати, а сигурността на обекта е поета от американските въоръжени сили. Числеността на контингента, изпратен да помага за евакуацията, ще достигне 6000 души.

САЩ планират да изтеглят от Афганистан хиляди свои съграждани, дипломатически служители и техните семейства, както и други афганистанци, за които има особено голяма опасност.

Повече от 60 държави, включително САЩ, Великобритания и Франция, призоваха всички афганистанци и чужденци, които искат да напуснат Афганистан, да бъдат оставени да го направят.

600 британски военни кацнаха в Кабул в рамките на операция за евакуация на британските граждани в Афганистан.

"Имаме капацитет да изведем всички. Въпрос на време е да го направим през следващите дни", заяви министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън.

Германия затвори посолството си в Кабул и също изпраща самолет в Кабул.

"Взехме решение с кризисния щаб германски военен самолет да замине за Кабул, за да помогне за евакуацията. Полетът от Кабул ще е до съседна държава, а оттам до Германия ще има полет с пътнически самолет", коментира министърът на външните работи на Германия Хайко Маас.

И докато редица западни държави затвориха посолствата си, Русия и Турция обявиха, че представителствата им в Кабул остават отворени.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Кръстава решават как да помогнат на засегнатите от пожара
В Кръстава решават как да помогнат на засегнатите от пожара
Рекордът, който Манчестър Сити постави при загубата от Тотнъм
Рекордът, който Манчестър Сити постави при загубата от Тотнъм