НОВИНИ

Eвакуират десетки хиляди скаути в Южна Корея заради приближаваща буря (СНИМКИ)

eвакуират десетки хиляди скаути южна корея заради приближаваща буря снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:37, 08.08.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Автобуси започнаха да превозват днес десетки хиляди скаути към места във вътрешността на Република Корея, преди да настъпи тропическата буря "Ханун". С това на практика беше сложен край на Световната скаутска среща, която преди това имаше проблеми с горещините и хигиената, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейското правителство полага усилия срещата да продължи, след като хиляди британски и американски скаути отпътуваха през уикенда заради опасната гореща вълна и някои участници трябваше да бъдат настанени в болница.

Едва вчера следобед официални представители обявиха решението за прекратяване на крайбрежния лагер в югозападния град Буан, след като синоптиците предупредиха, че тропическата буря "Ханун" се насочва към Корейския полуостров. Южнокорейски представители заявиха, че срещата ще продължи под формата на културни събития и дейности, сред които и кей поп концерт в Сеул в петък.

Повече от 1000 превозни средства са използвани за евакуирането на 37 000 скаути от 156 страни, най-вече тийнейджъри. Повечето от тях ще бъдат настанени в Сеул и околността, където са подсигурени университетски общежития, правителствени и корпоративни тренировъчни центрове, както и хотелска база.

Очаква се между сряда и петък бурята да донесе силни ветрове и проливни дъждове в Южна Корея. Министерството на вътрешните работи и сигурността инструктира местните власти да се подготвят за затваряне на крайбрежни райони, туристически пътеки, крайречни паркове, тунели на подлези и други места, които биха могли да се наводнят.

Предварително бяха изразени опасения за събирането на толкова голям брой млади хора в обширна открита зона, която не е защитена от горещините. След началото на срещата стотици участници се нуждаеха от медицински грижи и се оплакваха от горещината.

Преди изтеглянето днес южнокорейските власти положиха усилия, за да може събитието да продължи, като назначиха медицински персонал, предоставиха климатизирани автобуси и изпратиха стотици работници, които да поддържат баните и душовете, които според някои скаути са мръсни или неподдържани. Организаторите заявиха, че след заминаването на скаутите къмпингът няма да се използва за други събития.

Повече от 270 полицейски коли и четири хеликоптера ескортираха автобусите, които започнаха да напускат мястото в 9 часа тази сутрин, заяви И Сан-мин, министър на вътрешните работи и безопасността на Южна Корея. Очаква се евакуацията да отнеме поне шест часа.

Информацията за евакуирането беше съобщена, след като Световната организация на скаутското движение заяви, че призовава Южна Корея бързо да отведе скаутите извън зоната на придвижване на бурята и да осигури необходимите ресурси за участниците, докато се завърнат в родните си страни.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полузащитникът на Челси Люис Хол е все по-близо до трансфер в Кристъл Палас
Полузащитникът на Челси Люис Хол е все по-близо до трансфер в Кристъл Палас
Феновете на Локомотив Пд поискаха среща с кмета на града Здравко Димитров
Феновете на Локомотив Пд поискаха среща с кмета на града Здравко Димитров