НОВИНИ

Европа - САЩ: Две жени с власт и влиянието им върху американските президенти

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:30, 16.07.2021
Чете се за: 07:32 мин.
САЩ
янаки стоилов внася предложение всс предсрочно освобождаване главния прокурор
Слушай новината

Америка е неразривно свързана с Европа, не само защото Съединените американски щати са създадени от преселници от Стария континент. И не е нужно да си припомняме как в края на 19 век Франция е изпратила отвъд океана Статуята на свободата. Достатъчно е да се сетим за участието на Съединените щати във Втората световна война и за Плана Маршал за възстановяване на Западна Европа след войната.

Неслучайно на 15 юли 2021 г. във Вашингтон канцлерът Ангела Меркел започна срещата си с американския президент Джо Байдън с думите:

"Наясно съм с приноса на Америка за една свободна и демократична Германия". И тъй като във връзките между държавите специално място заемат личните отношения между техните лидери, в края на 16-годишното си управление Меркел не пропусна да посети четвъртия американски президент, с който е работила.

По повод визитата 43-ият президент на САЩ Джордж Буш-младши наруши мълчанието си пред медиите и прие екип на "Дойче Веле", за да говори с топли чувства за Ангела Меркел, по думите му "жена с класа и достойнство на този важен пост". Първата им среща е през 2006 г. - около година след като Меркел поема властта в Германия. Двустранните отношенията са охладнели, след като предишният канцлер Герхард Шрьодер се е обявил против войната в Ирак. Затоплянето им се дължи на съгласието между двамата лидери от самото начало, споделя Буш.

Десет години по-късно - през 2016 г., Барак Обама определи Ангела Меркел като своя най-близък съюзник в света. Но дотогава в отношенията им имаше спадове, особено когато Меркел научи, че и тя е жертва на мащабното проследяване, извършвано от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Двамата лидери са различни по характер, но взаимно се ценяха.

При визитата си във Вашингтон през 2011 г. Меркел изтъкна, че Европа и Германия нямат по-добър партньор от Америка. Обама ѝ връчи президентския "Медал на свободата".

По времето на Доналд Тръмп, когато отношенията между Америка и Европа се обтегнаха, САЩ и Германия си противостояха по ключови въпроси като свободната търговия, опазването на климата и позицията към Москва. Между лидерите на двете страни имаше различия на всички нива. Те самите са антиподи и в общуването им дори се усещаше неприязън. Това така и не беше преодоляно докато Тръмп беше в Белия дом.

За всеобщо облекчение след края на този четиригодишен период Вашингтон и Берлин отново могат да работят конструктивно за изглаждане на различията помежду си.

Ангела Меркел и Джо Байдън потвърдиха единството си по ключови теми като руската агресия и Китай и намериха пресечна точка дори за "Северен поток 2", който САЩ не одобряват. Съвместната пресконференция не остави съмнения за приятелския характер на срещата в Белия дом. Меркел неведнъж нарече своя домакин "скъпи Джо", а Байдън каза, че тя ще му липсва на срещите на върха.

По исторически причини Великобритания има още по-тесни връзки със САЩ. Макар британската кралица да не ръководи политиката на страната си, срещите с американски президенти също са следени внимателно, а през нейното 69-годишно царуване хронологията е дълга. Преди да приеме Байдън, Елизабет Втора се е срещала с 12 от 13-те президенти, управлявали САЩ в този период. Изключение прави Линдън Джонсън.

Първата среща е с Хари Труман във Вашингтон през 1951 г., когато Елизабет е 25-годишна принцеса. През 1957 г. тя вече е на трона и прави държавно посещение в американската столица. Дуайт Айденхауер, който е бил главнокомандващ съюзническите войски по време на войната, дава вечеря в нейна чест.

Тесните връзки продължават и след войната. През 1961 г. Джон Кенеди и съпругата му Жаклин са приети в Бъкингамския дворец само месеци след встъпването в длъжност на президента. Ричард Никсън е сред президентите, които имат няколко срещи с британската кралица.

Елизабет втора приема Джими Картър по време на първото му презокеанско пътуване през 1977 г. Вечерята в Бъкингамския дворец се помни с протоколен гаф - Картър целува по устните Кралицата майка. "Отстъпих назад, но не достатъчно", казва по-късно тя.

В периода на Студената война Роналд Рейгън има сърдечни отношения с кралицата, известен е моментът, когато двамата яздят заедно коне. През 1982 г. Рейгън и съпругата му са първата президентска двойка, поканена да преспи в Уиндзорския замък.

Джордж Буш баща, а след него Джордж У. Буш-младши също гостуват на британската кралица. През 1994 г. Бил и Хилари Клинтън са поканени на кралската яхта Британия за 50-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия.

Топли са отношенията на кралицата с Барак Обама, който има няколко срещи с нея. По време на прием Мишел Обама обгръща с ръка Елизабет, което мнозина приемат за нарушение на протокола. Но говорител на двореца посочва, че това е проява на сърдечно отношение.

Пълна катастрофа беше пребиваването на Доналд Тръмп в Лондон през 2019 г. То ще се запомни с протестите срещу американския президент и неговите гафове. Президентът беше заснет да ходи пред кралицата, а после ѝ подаде ръка вместо да се поклони.

Този епизод вече е в историята. В средата на юни тази година Великобритания стана първата европейска държава, посетена от Джо Байдън след встъпването му в длъжност. Байдън и съпругата му Джил бяха приети от кралица Елизабет Втора. "Блага и великодушна като майка ми", каза президентът за кралицата и описа чудесния разговор с нея. Предстои да видим дали той ще е последният американски президент с когото се среща 95-годишната кралица.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матео Беретини ще дебютира на "Лейвър къп" този септември
Матео Беретини ще дебютира на "Лейвър къп" този септември
Слънчев и горещ уикенд ни очаква
Слънчев и горещ уикенд ни очаква