НОВИНИ

Франция въвежда задължително тестване, Австралия - вечерен час в Мелбърн заради COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 02.08.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус вероятно ще продължи дълго, предупреди Световната здравна организация на фона на усилията на редица страни за ограничаване на заразата. Заболелите по света наближават 18 милиона, смъртните случаи са над 685 хиляди.

Австралийският щат Виктория обяви бедствено положение. В Европа Франция и Полша са сред страните с най-голям ръст на инфектираните.

При трети ден с над 1300 заразени Франция подлага на задължителни тестове пристигащите от 16 рискови държави. Пътуванията до и от тях са забранени и затова мярката засяга само френски граждани или пребиваващи в страната.

Те трябва да представят отрицателен тест, направен до 72 часа преди пътуването или могат да се изследват на летището. При положителен резултат следва 14-дневна карантина.

"Изследваните получават резултати до 48 часа. През това време трябва да останат в изолация. Ако тестът е отрицателен, могат да се движат нормално в страната, ако резултатът е положителен, здравните власти ги намират и установяват маршрута им", обясни Никола Пежю, който е представител на френските санитарни власти.

Вечерен час влезе в сила в Мелбърн. Обявеното бедствено положение в австралийския щат Виктория дава по-големи правомощия на полицията за налагане на мерки срещу коронавируса. Жителите на града могат да пазаруват и да се движат за здраве само в радиус от 5 километра от дома. Връща се дистанционното обучение, затварят се детските центрове.

"Решението не е лесно, но необходимо. Затова полицията ще бъде на крак, ще бъдете спирани и проверявани, ще трябва да доказвате, че сте навън законно и не нарушавате вечерния час", заяви премиерът на щата Виктория Даниъл Андрюс.

Мексико изпревари Великобритания по брой смъртни случаи и вече е на трето място в световната черна класация след Съединените щати и Бразилия.

Южноафриканската република мина границата от половин милион заразени, което е половината от всички случаи в общо 54 африкански страни.

Индия регистрира над милион и 750 хиляди потвърдени случаи, сред тях е и вътрешният министър Амит Шах, който е приет в болница.

До 15-и август на японския остров Окинава е в сила извънредно положение заради "експлозивен ръст" на заболелите. Повечето случаи са в американските военни бази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25-и ден на протести в София. Кръстовищата при Орлов мост и СУ остават блокирани
25-и ден на протести в София. Кръстовищата при Орлов мост и СУ остават блокирани
Още заразени с коронавирус в домовете за възрастни хора във Варненска област
Още заразени с коронавирус в домовете за възрастни хора във Варненска област