НОВИНИ

Към момента няма изявено желание за евакуация на българи от Украйна

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:00, 27.01.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
генчовска момента изявено желание евакуация българи украйна
Слушай новината

Към момента няма изявено желание за евакуация на българи от Украйна, заяви външният министър Теодора Генчовска на брифинг за актуалната ситуация с напрежението НАТО - Русия.

Тя подчерта, че българите в Украйна са много важни за властите у нас.

С държавите членки на ЕС вече са обсъдени планове за логистика при необходимост и те могат да се приложат при нужда.

Снощи генералният секретар на НАТО даде брифинг и информира че НАТО е връчил своите предложения на Русия, предхождани от предложения САЩ. Идеята е да се продължи диалога в съвета НАТО - Русия с цел деескалация на напрежението, набелязването на мерки за намаляване на риска и по-отговорно поведение в действията на двете страни.

След съвета по външни работи на ЕС е постигната единна позиция за постигане на деескалация на напрежението и разрешаването на кризата с дипломатически средства. Планирана е обща мисия за сигурност и отбрана в Украйна, както и посещение на външните министри на ЕС в Киев.

Министрите на външните работи и на отбраната на Украйна ще бъдат поканени за участие в заседанията на съветите по външни работи и по отбрана на ЕС през февруари.

По думите на Генчовска вчерашната дискусия в Народното събрание е била много полезна. Повдигната е много важна тема за изграждане на собствени отбранителни способности на България, за да имаме самочувствие като страна член на НАТО.

За отношенията на България и Северна Македония е важно, че рестартирахме диалога по политическите теми и се надяваме всяка секторна политика да постигне конкретни резултати, изтъкна Генчовска. Външните министерства на двете страни са координатори на целия този процес.

България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ и е предложила при желание от страна на югозападната ни съседка и при необходимост да евакуираме и северномакедонския екип в Украйна.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачността ще се разкъсва
Облачността ще се разкъсва
Три работни групи ще обсъждат трасето на "Струма" през Кресненското дефиле
Три работни групи ще обсъждат трасето на "Струма" през Кресненското дефиле