НОВИНИ

Главчев: Поддържаме разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата

Главчев: Поддържаме разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата
Снимка: Министерски съвет
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 14.10.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

"Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса. Така че ние сме горещи поддръжници на разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички". Това заяви премиерът Димитър Главчев в Берлин, където участва в срещата на върха в рамките на "Берлинския процес".

Министър-председателят акцентира, че по отношение на двустранните срещи в хода на процеса е предложено преговорите да се разширят на равнище държава кандидат-членка - ЕС, за да се избегнат противоречията между две държави.

"В крайна сметка ние това сме го направили с Република Северна Македония и очевидно се движим напред, тъй като на срещата беше дадено като добър пример - една държава да преговаря с целия Европейски съюз", сподели Главчев.

Министър-председателят коментира, че по време на срещата е станало ясно, че Черна гора ще закрие преговорните глави до края на годината, както и че Албания се очаква да започне да отваря преговорни глави в този период. Изразена е била надежда, че и Сърбия би могла да стартира преговорни глави в началото на 2025 г.

"Относно Зелената програма, за която ние взехме участие, подчертах особено важната за нас роля на Коридор № 8, който свързва Италия, Албания, Северна Македония и България в посока запад-изток. Достигайки до Варна и Бургас, коридорът ще позволи достъп и до оста север-юг от Гърция към Румъния, което има дори глобално измерение. Изтъкнахме важността на този коридор", допълни още премиерът.

Министър-председателят направи изказване във втория панел на форума на тема "Зелена програма, свързаност, енергия". Българският премиер акцентира върху развитието на транспортните коридори, като например Трансевропейската транспортна мрежа, което ще намали търговските бариери и ще подобри мобилността в региона. Главчев изтъкна също енергийната свързаност, както и инвестициите в енергийна инфраструктура и възобновяеми източници. Те са от жизненоважно значение за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и привеждане в съответствие със Зелената програма на Западните Балкани.

Берлинският процес е създаден през 2014 г. като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани и страните домакини на Берлинския процес, както и ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО започна годишното си ядрено учение
НАТО започна годишното си ядрено учение
Рокади в ЦСКА София
Рокади в ЦСКА София