НОВИНИ

Глоба за съпругата на Навални заради участието ѝ в протестите

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:56, 01.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руски съд глоби съпругата на Алексей Нвални Юлия с 20 000 рубли за участие в неразрешения протест в подкрепа на опозиционера. Според бившия руски премиер Дмитрий Медведев Навални е "политически измамник". Екипът на дисидента призова към нови протести утре.

Над 5300 души са били арестувани по време на вчерашните масови протести в подкрепа на Алексей Навални. Кремъл защити силите на реда.

"Естествено полицията действа. Не може да има разговор с хулигани и провокатори", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Преди утрешното решение на съда руската прокуратура обяви, че подкрепя искането на службата по изпълнение на наказанията условната присъда на Навални да стане ефективна. Така критикът на Кремъл рискува три години и половина затвор. В момента той е в предварителния арест за нарушаване на мярката за неотклонение "подписка".

Бившият премиер на Русия и сегашен заместник-председател на Съвета за сигурност коментира ситуацията около Навални. Според Дмитрий Медведев опозиционерът се стреми да се изкачи до властта с авантюристични подходи и дейността му е много по-цинична в сравнение с минали години.

Във връзка с луксозния имот в черноморския курорт Геленджик, който Навални свързва с Путин, говорителят на Кремъл заяви, че не знае руският президент да го е посещавал. Предприемачът Аркадий Ротенберг, бивш спаринг партньор на Путин по джудо, вече съобщи, че е собственик на недостроения обект.

Милиардер твърди, че е собственик на пищния дворец, свързван с Владимир Путин

На въпрос защо чак сега говори за това, Ротенберг отговаря че има чисто човешки фактор, развихрили са се скандал и всякакви инсинуации.

Франция изрази защита на Навални. Париж призова Берлин да се откаже от проекта "Северен поток-2", като реакция на съдбата на опозиционера и на репресиите срещу демонстрантите в негова подкрепа. Санкциите не стигат, "Северен поток" е вариант, каза френският държавен секретар по европейските въпроси. Франция е с резерви спрямо проекта. Съединените щати и много европейски страни като Полша смятат, че "Северен поток-2" ще засили зависимостта на Германия и Евросъюза от руския газ и в крайна сметка от Москва. Алексей Навални присъства и в номинациите за най-престижната световна награда - Нобела за мир. Наред с Грета Тунберг и Световната здравна организация, той е подкрепен от норвежки депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС ще има нов президент на 25 юни
БФС ще има нов президент на 25 юни
ЦСКА привлече Федерико Варела
ЦСКА привлече Федерико Варела