НОВИНИ

Говорителката на Тихановская за БНТ: Светлана изпълни своята мисия и сега хората се борят за себе си

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:11, 11.08.2020
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Кандидатката на опозицията за президент на Беларус Светлана Тихановская е напуснала страната и е в Литва, където е в безопасност.

Специално за БНТ говорителката й Анна Красулина коментира, че съперничката на президента Лукашенко е изпълнила своята мисия, като е вдъхновила хората и ги е на накара да се борят за себе си.

Протестите продължиха и през изминалата нощ. Недоволството е срещу резултатите, според които Александър Лукашенко печели шести пореден мандат.

Сблъсъци между протестиращи и полиция, коктейли Молотов, гумени куршуми, сълзотворен газ, шокови гранати. За втора поредна вечер демонстранти изпълниха улиците на Минск. Те обвиняват Александър Лукашенко, че е откраднал победата от съперничката си.

Самата Тихановская замина за Литва, където са и децата ѝ. Във видеообръщение призна, че решението е било трудно, но не е повлияно от никого:

"Знам, че мнозина ще ме разберат, но и мнозина ще ме обвинят и намразят. Но дано никога не се изправяте пред подобен избор. Хора, бъдете внимателни, нито един живот не си струва да бъде пожертван заради случващото се в момента. Децата са най-важното в живота ни", казва Тихановская.

Новината за заминаването и пръв съобщи външният министър на Литва Линас Линкявичус.

"Доколкото разбирам, не е имало много варианти пред нея, освен да напусне страната", каза той.

Преди развръзката, Тихановская отива на среща с представители на Централната избирателна комисия, след което дори щабът й губи връзка с нея в продължение на часове.

Според говорителя ѝ Анна Красулина, отсъствието на Тихановская няма да спре протестите.

Анна Красулина, говорител на Светлана Тихановская: Светлана изпълни своята роля, своята мисия. Тя вдигна народа, въодушеви го, накара го да си повярва. И сега хората наистина се борят за себе си, разбирате ли. Те се борят не лично за Светлана Тихановска, те се борят за бъдещето на децата си. Светлината стигна до изборите, гласува, и подаде жалба в ролята си на кандидат-президент. Мисля, че повече не можеше да се очаква.

Президентът Александър Лукашенко смята, че опозицията в Беларус е контролирана отвън и протестиращите получават заповеди от чужди държави.

Александър Лукашенко, президент на Беларус - 10.08.2020г.: Опитаха се да хвърлят страната в хаос. Предупредих, че няма да има Майдан, колкото и да им се иска на някои. Хората трябва да се успокоят.

Ситуацията в Беларус се следи внимателно от Европейския съюз. Страните членки подготвят общо становище, но съдържанието му зависи от оценката за президентските избори. Говорител на Европейската комисия заяви, че съществува съмнение за прецизността на вота и осъди употребата на насилие.

Петер Стано, говорител на Европейската Комисия: Тормозът и репресиите срещу кандидатите, техните екипи, срещу журналисти, блогъри, активисти, мирни протестиращи и степента на насилие непосредствено след гласуването са неприемливи. Осъждаме насилието и призоваваме беларуските власти са освободят незаконно задържаните поради политически съображения.

Засега въпросът за нови европейски санкции спрямо Беларус остава открит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 линии на градския транспорт във Варна с променен маршрут заради палатковия лагер
7 линии на градския транспорт във Варна с променен маршрут заради палатковия лагер
34-и ден протести в София: Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък
34-и ден протести в София: Организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък