НОВИНИ

Говорителят на украинското външно министерство пред БНТ: В Украйна сега се решава бъдещето на Европа

Александър Марков
от Александър Марков
07:53, 10.05.2022
Чете се за: 06:20 мин.
По света
Слушай новината

В специално интервю за БНТ говорителят на външното министерство на Украйна обяви, че Киев усеща европейска подкрепа, а в Украйна сега се решава бъдещето на Европа. Олег Николенко определи България като приятел. Ето какво още каза той пред специалните ни пратеници Александър Марков, Станислав Златев и Тодор Илиев.

Г-н Николенко, благодарим, че ни посрещате в Киев. За нас е чест да сме тук. Украйна върна въпросника на Европейския съюз. Кога очаквате да започне преговорният процес?

Бихме искали процесът за присъединяване на Украйна към Европейския съюз да започне възможно най-скоро. Всъщност ние вече започнахме този процес - както знаете, беше ни изпратен въпросник и ние попълнихме първата част. Сега ще попълним и втората част и смятаме, че е крайно време Европейският съюз да предостави на Украйна статут на страна кандидат възможно най-скоро.

Президентът Зеленски каза многократно, че Украйна се бори не само за себе си, а за цяла Европа. Усещате ли, че европейците ви подкрепят в тези тежки времена?

Ние усещаме европейската подкрепа. Нашият президент е прав, когато казва, че в Украйна сега се решава бъдещето на Европа. Защото сега само украинската държава заплаща с живота на свои граждани за ценностите, върху които се основава Европейският съюз. Ето защо ние оценяваме подкрепата на Европейския съюз, която се изразява в политическа подкрепа, финансова помощ и военна подкрепа. Смятаме, че тази подкрепа трябва да продължи до победата на Украйна в тази война.

Каква е оценката ви като експерт за готовността за подкрепа, която показва България?

Ние определено смятаме, че България е наш приятел. Наистина оценяваме грижите ви за украинските бежанци, които бягат от руската война и намериха убежище там. Също така оценяваме подкрепата на България за членство на Украйна в ЕС. Получихме подкрепа по отношение на логистиката. Нашият външен министър посети България съвсем скоро, за да договори нови маршрути за износ на украински продукти, тъй като украинските пристанища са блокирани от руските сили. Така че ние сме две близки страни и ще задълбочим взаимоотношенията си в близко бъдеще.

Да, но България не взе решение да изпрати оръжия за Украйна, а доколкото разбирам, това е най-необходимото нещо тук.

Украйна е изпратила списък с нужното до всички европейски страни, включително и до България. Ние оставяме на страните сами да решават какво могат и не могат да осигурят. Разбира се, това е суверенно решение на всяка страна.

Очаква се президентът Байдън да подпише нов закон "заем-наем" в 21.45 ч. ваше време тази вечер. Според вас как ще се отрази това на ситуацията тук?

Разбира се, ние оценяваме високо тази подкрепа на Съединените щати, които демонстрират водеща роля в подкрепата за Украйна, в осигуряването на подкрепа от международната общност. Разбира се, тази стъпка на администрацията на Байдън е много важна, защото ние се нуждаем от тази подкрепа, за да продължим съпротивата срещу руското нашествие. И, разбира се, ние смятаме, че подкрепата за Украйна, включително военната подкрепа, която ще бъде отпусната, благодарение на новия закон, ще доведе до промяна на бойното поле.

Украйна все още ли иска да стане част от НАТО? Запазва ли желанието си да се присъедини към блока?

Това е включено в Конституцията на Украйна и следователно остава наш стратегически приоритет. Но, разбира се, може да сте чули какво казва през цялото време нашият президент - има проблеми, които предстои да бъдат решени от украинския народ, а именно как виждаме нашето бъдеще. Защото ние смятаме, че съществуващата сега архитектура на сигурността не работи. Затова според нас е важно да премислим нашето място, да премислим не само мястото на Украйна, но и мястото на Европа. Как да гарантираме, че такива инвазии, такива варварски агресии няма да се повтарят в бъдеще.

И последен въпрос, ако разрешите. Вие казахте, че е дошло време за нова архитектура на сигурността. Нужно ли е скандинавските страни, Молдова и други републики да премислят своя статут на необвързани държави?

Мисля, че руската агресия срещу Украйна доказа, че е крайно време да премислим цялата архитектура на сигурността, включително за страните, които споменахте. Защото никой няма да се чувства сигурен ако Русия все още е способна да предприема агресии. Преди всичко трябва да победим в тази война срещу Русия и затова е решаващо Европейският съюз и другите западни съюзници на Украйна да продължат своята подкрепа. И когато надделеем и спечелим тази битка, за което нямам съмнение, трябва да премислим, да помислим как гарантираме устойчива сигурност и стабилност на европейския континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемиолог за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите
Епидемиолог за хепатита: Говорим за епидемичен взрив, не е доказана връзка между случаите
Съндърланд стигна до финалния плейоф за място в Чемпиъншип
Съндърланд стигна до финалния плейоф за място в Чемпиъншип