НОВИНИ

Гръцкият парламент обсъжда легализирането на еднополовите бракове

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 14.02.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Гръцкият парламент разглежда законопроект за легализирането на еднополовите бракове. Той предвижда даване на пълни родителски права на еднополовите двойки, но няма да позволи на партньорите мъже да търсят деца, родени в Гърция чрез сурогатно майчинство. Гръцкото общество е разделено по темата. Вносителите казват, че с него страната ще стане по-справедлива и по-европейска. Категорично против е Гръцката православна църква, която смята хомосексуализма за грях. Очакванията са законопроектът да бъде приет с подкрепата на управляващата партия Нова демокрация, която има мнозинство в парламента. Това би направило Гърция първата православна страна, в която еднополовите бракове са разрешени.

С много остри дебати в парламента започна обсъждането на проектозакона за еднополовите бракове. Депутати от опозицията от националистическите партии атакуваха директно както управляващите, които внесоха проектозакона, така и тази част от опозицията, която го подкрепя. В самата управляваща консервативна партия "Нова Демокрация" някои от депутатите заявиха,че няма да подкрепят проектозакона. Един от тях е бившият премиер Самарас и няколко заместник-министри, които ако открито гласуват с "не" ще трябва да напуснат правителството.

Те не се повлияха от мнението на премиера Кириакос Мицотакис:

"Това е важна стъпка, която цели равенство за всички. Но на първо място - защита на децата на еднополовите двойки, който вече съществуват. Тези деца трябва да имат същите права като останалите деца. това вече е практика в 36 страни на 5 континента, без признаци да е наранило обществената устройство."

Водещата опозиционна партия СИРИЗА почти няма проблем с подкрепа на еднополовите бракове, защото лидерът Каселакис скоро сключи брак с партньора си в чужбина, но не може да го легализира в Гърция.
Напрежение има при социалистите от ПАСОК, където има двама депутати-мюсюлмани, които за нищо на света няма да подкрепят легализиране на еднополови връзки.

Малките националистически партии единствено са обединени срещу закона. Депутатите им са дълбокорелигиозни и застанаха на позицията на църквата. От тях идва и предложението проектозаконът да се гласува поименно и всеки депутат да поеме лична отговорност пред избирателите. Дори от "Гръцко решение" настояват преди вота всеки депутат да декларира дали е гей и ако е така да не гласува, защото влиза в конфликт на интереси.

снимки: БТА

Несъмнено основният противник срещу легализиране на бракове от еднополови двойки е извън парламента. Това е гръцката църква, която има силно влияние сред гърците. Светият синод излезе с официална позиция.

"Това обрича бъдещи деца да растат без майка и баща в среда на объркване за ролята на родителя", каза епископ Йеротеос.

Монасите от манастирите в Атон също заклеймиха дори идеята да се разреши граждански брак на гей двойки. За да бъде приет проектозаконът при гласуване управляващите трябва да получат подкрепа от депутати от опозицията, което вероятно ще се случи.

Автор: Катя Пеева - кореспондент на БНР в Атина

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Милов тушира финландец и донесе още един медал на България от европейското първенство по борба
Кирил Милов тушира финландец и донесе още един медал на България от европейското първенство по борба
НАТО определи като "голяма победа" потапянето на руския десантен кораб край Крим
НАТО определи като "голяма победа" потапянето на руския десантен кораб край Крим