НОВИНИ

Ако Планът за възстановяване бъде одобрен до 31 декември, получаваме авансово плащане

Александър Марков
от Александър Марков
09:00, 18.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

България има шанс да получи до края на тази година авансовото плащане по Плана за възстановяване, но само ако Съветът на ЕС успее да го одобри до 31 декември. По Плана страната ни ще получи 12,9 млрд. лева за възстановяване до 2026 г.

Хиляди страници и стотици файлове ще трябва да бъдат изчетени от ЕК и Съвета на ЕС в идните 3 месеца. Българският План за възстановяване, по който очакваме близо 13 млрд. лв., ще бъде оценяван на база 11 критерия.

Страната, която внесе своя План предпоследна, се нарежда сред страни като Унгария, Полша и Швеция, чийто мерки за възстановяване все още не са одобрени. Предвид политическата ситуация у нас, ако решим да променяме някоя от 46-те реформи и 59 проекта, записани в него, то ще трябва да извървим цялата процедура отново. С 13-те млрд., които можем да получим от ЕС, служебното правителство се надява да привлече още 8 млрд. допълнителни инвестиции.

Вижте повече подробности в прякото включване на Александър Марков

Планът беше предаден и получен в петък. Става дума за хиляди страници и стотици файлове, и от двете страни имаме желание да работим възможно най-бързо, за да сме от полза на българските граждани, обясни на брифинг Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България. ЕК има два месеца за оценка, като ако има нужда, този срок може да се удължи. След като Планът бъде одобрен, Съветът има един месец за разглеждане и работата може да започне, допълни той.

ЕК приоритизира качеството пред скоростта. Тоест, Планът трябва да е максимално добър, за да бъде одобрен и в тази връзка е и нашият интерес да работим максимално бързо и качествено.

ЕК прави своята оценка по 11 компонента, като всеки от тях получава оценка А,B или C. При последната оценка, план не може да бъде одобрен, обясни Кюланов.

Важни детайли към Плана са т.нар. ключови цели и ключови етапи, които задават конкретно как една държава ще изпълни проектите и инвестициите, зададени по Плана. Всеки от тези етапи и цели има дата, в която трябва да бъде постигнат.

Брюксел получи Плана на България - ще ни отпуснат ли исканите 6,6 млрд. евро?

На въпрос на БНТ какво следва за Плана, ако се наложи евентуална преработка, от ЕК отговориха, че на този етап се работи добре с ЕК.

Причините един план да не бъде одобрен, са ако:

  1. държавата получи оценка C на един от 11-те компонента
  2. държавата не получи оценка A по 4 задължителни компонента
  3. по останалите компоненти да има повече оценки A, отколкото B

На въпрос как представителството ще работи по Плана след избора на ново правителство, Кюланов отговори:

Ние като институция работим с правителството, което стои от другата страна на масата. Сега в процеса на оценка, властите имат възможност да нанасят корекции, ако някоя от оценките не е A и обсъждаме възможности как може да се подобри тази оценка.

Срокът за изпълнение на плановете е до края на 2026 г. В 27 държави членки, може да си представите, че ще има политически сътресения, уточни Кюланов в отговор на въпрос за политическата ситуация у нас предвид неяснотата около съставянето на правителство.

Като цяло, общата картина на подадения План, вероятно ще е близка до крайния, уточни Кюланов.

Има възможност при частично изпълнение, да се направи частично плащане. След това държавата членка има период от време, за да изпълни останалите изисквания, за да се направи плащането.

Относно авансовите плащания по Плана обясниха, че това е техническа стъпка и се прави, ако Съветът е одобрил Плана до 31 декември 2021 г. Първото плащане ще бъде, когато се изпълнят първите ключови етапи и цели.

Целия брифинг вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камерън Нори, който отстрани Григор Димитров, спечели Индиън Уелс
Камерън Нори, който отстрани Григор Димитров, спечели Индиън Уелс
Експерт: Поругаването на костите на нашите предци предизвиква гняв и възмущение
Експерт: Поругаването на костите на нашите предци предизвиква гняв и възмущение