НОВИНИ

Инцидент между турски и гръцки самолети над Средиземно море

инцидент турски гръцки самолети средиземно море
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:44, 28.08.2020
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Турция спря 6 гръцки изтребители F-16 в небето над Средиземно море, гласи съобщение на турското министерство на отбраната.

„На 27 август 2020 година шест самолета F-16 на Гърция излетяха от остров Крит по посока към Република Кипър и доближиха региона, за който бе издадено (от Турция) международно уведомление NAVTEX. Наши изтребители F-16 предотвратиха тяхното приближаване към този регион и ги накараха да напуснат региона", казва се в съобщението.

В министерството добавиха, че въоръжените сили на Турция „ще продължат да защитават правата и интересите на страната в Източното Средиземноморие".

В момента Анкара провежда геолого-проучвателни работи в Средиземно море, за газ и нефт, това предизвика сериозно безпокойство в Атина. В тази връзка по-рано днес в Берлин се състоя неофициална среща на външните министри на ЕС. Решено бе ЕС да ускори разработването на санкции срещу Турция заради нелегалната й сондажна дейност в Източното Средиземноморие, а също да бъдат подготвени допълнителни мерки спрямо Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн поведе в многобоя
Боряна Калейн поведе в многобоя
Верстапен спечели втората тренировка в Белгия
Верстапен спечели втората тренировка в Белгия