НОВИНИ

Искра Баева и Любомир Нешков: България не обяснява добре позицията си за РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 27.11.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

Трагедията претъпи българската позиция по темата за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Въпреки това обаче по време на Съвета по общи въпроси в Брюксел в деня на катастрофата, страната ни е потвърдила, че няма да допусне началото на преговори със Северна Македония. Това съобщи ръководителят на българската делегация в ЕС Румен Александров пред БНР.

Темата ще се окаже предизвикателство и за новото правителство, което тези дни се готви за коалиционно споразумение.

В студиото на "Говори сега" историкът проф. Искра Баева и собственикът на Агенция БГНЕС Любчо Нешков се обединиха около позицията, че без компромиси българско-македонската криза няма да се реши.

"И двете страни наскоро имаха избори и като че ли и в двете страни позицията е безкомпромисна, липсват отстъпки", коментира историкът проф. Искра Баева.

Проф. Баева допълни, че трагедията на АМ "Струма" ще доведе до една емпатия, съчувствие между двете страни, което е една малка стъпка, необходима към постигането на споразумение.

"ЕС със своите основни институции, както и други западни държави, са застанали изцяло на страната на Република Северна Македония и оказват натиск върху България, тя едностранно да се съгласи със започването на преговорите. Струва ми се, че това е една грешка на тези институции, защото те не могат да разберат българските позиции и смятат, че това е едно балканско упорство", допълни проф. Баева.

"България не спира и не налага вето за започване на преговори с Република Северна Македония за членство в ЕС, ние просто не одобряваме преговорната рамка, защото нямаме гаранция че в този процес нещата ще се изпълняват", обясни Любчо Нешков.

По думите му българската позиция не е изненада, защото е налице серия от неизпълнени ангажименти в двустранните отношения.

"Трябва да има реални преговори. Ние не виждаме македонски полици, тази държава няма посланик в София вече втора година, какви послания, какви преговори, какви компромиси, когато от другата страна ние имаме едно засилване на антиевропейска пропаганда в Република Северна Македония", каза Нешков.

Без промяна в българската позиция за започване на преговори за членство в ЕС с РСМ

Събеседниците допълват, че едва ли партиите, които ще влязат в новата коалиция ще имат различна позиция от тази, която многократно е била заявена.

Те са категорични, че проблемът се крие и в подхода на българските политици, защото досега страната ни не е прилагала "външна пропаганда", т.е. да разяснява позицията си.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски остана 45-и на голямата шанца в Рука
Владимир Зографски остана 45-и на голямата шанца в Рука
Биатлонистите ни извън първите 80 в индивидуалното в Йостерсунд
Биатлонистите ни извън първите 80 в индивидуалното в Йостерсунд