НОВИНИ

Италианският Робинзон Крузо живее 32 години сам на остров

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:28, 27.04.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Любопитно
Слушай новината

Историята на един италианец трогна стотици хиляди в родината му и по света. Наричан Робинзон Крузо, 82-годишният мъж живее сам на малък остров от архипелага Ла Мадалена от десетилетия. Но сега е принуден от властите да го напусне. Петиция в негова защита беше подкрепена от 70 000 души.

Това е пазителят на остров Будели. От 32 години Мауро Моранди обитава сам това късче от рая - с неговия великолепен плаж с розов пясък. Това е домът му, близо до морето, близо до звездите, далеч от света.

Историята му е като Робинзон Крузо. Преди повече от три десетилетия учителят по физическо от Модена решава да промени живота си, уморен от консуматорството и политиката.

Потегля на плаване към Френска Полинезия, но катамаранът му се поврежда, акостира на Будели и сърцето му е пленено. Остава там до днес.

Познава всяка скала, растение, животински вид на острова. Вярва, че човек трябва да уважава и пази природата. Живее в бомбоубежище, останало от Втората световна война. През годините получава множество предупреждения да напусне. Властите го гонят оттук, за да премахнат азбеста от съоръжението. Планът им е да превърнат острова в обсерватория за околната среда.

Сега Моранди сам е решил да се премести.

"От 21 години се боря с тези, които искат да се махна. Уморих се от това, затова си тръгвам. Дано пазят Будели, както аз го пазех", казва Мауро Моранди.

Ще живее в малък апартамент на съседния остров Мадалена. Пред британския вестник "Гардиан" отшелникът казва: "Животът ми няма да се промени много. Все така ще гледам морето." И ще чака деня, в който може да се завърне в своя рай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кампанията за броене на врабчета са се включили рекорден брой участници
В кампанията за броене на врабчета са се включили рекорден брой участници
Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на пари в интернет
Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на пари в интернет