НОВИНИ

Джоел Ембийд взе решение да играе за националния отбор на САЩ

Звездата на Филаделфия 76ърс имаше възможност да представлява на международно ниво още Франция и Камерун, но в крайна сметка вече е направил своя избор за коя страна да играе по време на предстоящите ЛОИ Париж 2024

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:18, 05.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Звездата на отбора от НБА Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд е решил да играе за националния отбор на САЩ, а не за Франция на олимпийския турнир по баскетбол в Париж догодина, съобщи отлично запознат източник за АП.

Най-полезният играч за изминалия сезон в НБА вече е информирал федерацията на САЩ за избора си, след като повече от година обмисляше за кой национален отбор да се състезава.

Самият баскетболист би трябвало да направи избора си публично известен, тъй като публиката не е наясно с това, като вероятно това ще стане по-късно тази нощ по време на лагера на клубния му отбор Филаделфия 76-ърс във Форт Колинс, Колорадо.

Отборът на САЩ ще бъде воден в Париж от наставника на Голдън Стейт Стив Кър, а негови асистенти ще бъдат Ерик Сполстра от Маями, Тайрон Лю от Лос Анджелис Клипърс и Марк Фю от Гонзага. До момента няма нито един официално обявен играч в тима на 16-кратните олимпийски шампиони.

Джоел Ембийд стана гражданин на САЩ миналата година и можеше също така да избере да играе за Франция или дори за своята година Камерун, ако се класира за Игрите в Париж. "Неукротимите лъвове" са сред 24 отбора, които ще играят за последните четири места в олимпийския турнир.

Самият баскетболист разказа през последните дни, че е близо до окончателно решение и говори колко труден е бил процесът за него.

"Знам, че той се срещна с някои от нашите играчи, за да обсъдят възможностите да играе за Франция. Мисля, че правилното решение е да играе за нас", заяви през октомври 2022-а година селекционерът на Франция Венсан Коле.

Макар да е роден в Камерун и да е живял във Франция, още 16-годишен Джоел Ембийд пристига в САЩ, където първо играе колежански баскетбол в Университета на Канзас преди да бъде избран под №3 от Филаделфия 76ърс в драфта на НБА през 2014-а година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монблан се смалява - загубил е над 2 метра от височината си
Монблан се смалява - загубил е над 2 метра от височината си
"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми в Разград?
"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми в Разград?