НОВИНИ

Джокович се измъкна срещу Циципас в истинско зрелище и ще играе на финал

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:14, 09.10.2020
Чете се за: 02:51 мин.
Тенис

Сърбинът спечели с 6:3. 6:2, 5:7, 4:6, 6:1 близо 4-часовата битка на "Филип Шатрие" и за пети път в своята кариера ще играе в мача за определянето на шампиона на Ролан Гарос

Джокович можеше да стигне до победата далеч по-рано. Още в третия сет сърбинът имаше мачбол при 5:4 в негова полза и негов сервис, но трябваше да чака още час и половина, за да се поздрави с успеха.

От друга страна Стефанос Циципас изигра поредния си много силен мач в Париж, като в първите две части, малшансът му коства реализирането на пробив, който можеше да окаже напълно различно влияние върху двубоя.

Несъмнено мачът ще бъде запомнен с множеството къси топки, които Новак беше решил да използва, за да затрудни своя опонент.

ПЪРВИ СЕТ

Мачът започна с изключително труден сервис гейм за сърбина, в който той изостана с 0:40. Все пак Ноле стигна до равенство само за да се стигне до четвърти брейкбол. Дори и той обаче не бе реализиран от Циципас, като в край на сметка Джокович съумя да се измъкне.

Пропуснатите възможности се отразиха негативно на гръцкия тенисист, който изигра много слаб втори гейм и, закономерно, бе пробит за 2:0 в полза на световния номер 1.

Последваха минути, в които никой от двамата не стигаше до точки за пробив.

В седмия гейм Циципас се добра до общо петата си възможност да вземе подаването на съперника си, но отново не успя да го стори и така резултатът стана 5:2.

След нова размяна на геймове, Джокович се поздрави с успеха след 6:3.

ВТОРИ СЕТ

И втората част започна с трудности за Джокович на собствен сервис, като Ноле успя да спаси нови два брейкбола пред Циципас, за да изравни за 1:1.

Двамата си размениха още по един гейм, за да се стигне до 2:2, преди Джокович да поеме изцяло контрола на корт "Филип Шатрие".

Сърбинът вдигна нивото на играта си и проби за 4:2, а в осмия гейм отново спечели подаването на Циципас, за да спечели втория сет след 6:2.

ТРЕТИ СЕТ

Джокович отново започна трудно в сета, но за пореден път устоя на набезите на Циципас, отразявайки още една точка за пробив.

След първите два гейма двамата бяха повече от категорични на сервис и набързо си размениха по три гейма, за да се стигне до 4:4.

Циципас бе първият, който допусна пробив в третия сет, макар да имаше геймбол в деветия гейм. По този начин Джокович поведе с 5:4 и се доближи само на гейм от мястото на финала.

Сервирайки за победата, сърбинът отново бе поставен на изпитание, но отново устоя, за да си осигури мачбол. Стефанос обаче показа непримиримост и успя да се задържи в двубоя. Гъркът дори пропиля още един брейкбол, преди, най-накрая, при 11-та си възможност да вземе сервиса на Джокович.

Това доведе до импулс в играта на световния номер 6, който взе своето подаване и отново бе готов да затрудни Джокович.

Сърбинът, от своя страна, се пропука за втори пореден път и допусна Циципас да осъществи втори пореден пробив, с който да спечели сета със 7:5.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Стефанос пренесе силната си игра и в началото на четвъртата част, пробивайки за трети пореден път Ноле, за да поведе с 2:0.

Джокович все пак успя да спре серията от пет поредни загубени гейма, стигайки до моментално връщане на пробива. Сърбинът продължи във възходяща линия и на свое подаване, изравнявайки след лесен гейм за 2:2.

В петия гейм Циципас беше поставен под сериозно напрежение, но след като отрази три точки за пробив, гъркът се добра до 3:2.

В седмия гейм отново Стефанос беше изправен до страната, изоставайки с 15:40, но два брилянтни форхенда доведоха нещата до равенство. В момента, в който таблото показа 3 часа от началото на двубоя, 6-ия поставен отрази третия брейкбол в гейма, а малко по-късно и четвърти.

В край на сметка след много здрава битка Циципас взе подаването си и поведе с 4:3.

Гъркът дочака своя миг в десетата част, когато Джокович поведе с 40:15, но повече не взе точка в гейма. Две грешки от бекхенд на сърбина след 40:40 се оказаха фатални и така мача влезе в решителен пети сет.

ПЕТИ СЕТ

Решителната част за Стефанос Циципас започна с труден гейм, в който гъркът отрази точка за пробив и поведе с 1:0.

Джокович отговори с бърз гейм и отново върна напрежението в полето на гърка. Този път 6-ия поставен не се справи със задачата и след като изостана с 15:40 допусна първия пробив в решителния сет.

Сърбинът отново спечели бързо подаването си, а в петия гейм отново постави на изпитание по-младия си опонент.

Нервите на Циципас за втори път не издържаха и след двойна грешка, най-добрият гръцки тенисист инкасира втори пробив, след който Джокович дръпна с 4:1.

Сърбинът отново беше безупречен на свое подаване, за да се доближи само на гейм от победата.

Световният номер 1 беше решен на всичко да приключи мача още в следващия гейм, като два перфектни ретура му осигуриха втория мачбол. Стефанос обаче оцеля и този път, но скоро след това Джокович се добра до трета възможност да приключи всичко.

Този път грешка нямаше и нов страхотен ретур осигури на Новак място на финала на Ролан Гарос, където ни очаква поредния епизод от съревнованието Новак Джокович-Рафаел Надал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как лекарите от Гоце Делчев се борят с COVID-19 след загубата на единствения си реаниматор
Как лекарите от Гоце Делчев се борят с COVID-19 след загубата на единствения си реаниматор
Димитър Коцев – Шошо: Политическата класа живее в липса на морал и тотални лъжи
Димитър Коцев – Шошо: Политическата класа живее в липса на морал и тотални лъжи