НОВИНИ

Омикрон: Как да се справим с разпространението на новия вариант?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:12, 28.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

За да се противопоставим на новия вариант на ковид Омикрон ще е нужно поставянето на трета доза ваксина, заявиха проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов в "Денят започва с Георги Любенов". Така ваксинираните ще бъдат защитени.

Вариантът обаче може да е опасен за преболедувалите.

Омикрон е много по-заразен и е вероятно до месец да стане доминантен в света. Според математика Лъчезар Томов, макар и със закъснение, Омикрон ще дойде и в България, а тук ваксинираните са малко.

"Моята препоръка е всички, които са с втора доза, да минават към трета, които са с нулева да минават към трета и те, защото той изглежда в момента потиска много по-силно естествения имунитет, според данните." - заяви Томов

Експерти: Вероятно до месец Омикрон ще стане доминиращият щам на COVID-19 по света

Засега няма данни дали Омикрон пробива ваксините, казаха учените. Според тях най-вероятно ваксинираните ще бъдат защитени особено, ако имат и трета доза. Но за преболедувалите ще бъде опасно.

"Ако продължаваме да сме нисковаксинирани може да създадем и български вариант", каза проф. Светлана Велизарова, началник на Детската клиника по белодробни заболявания към Детска болница "Проф. Иван Киров".

"Нищо не може да бъде по-важно от здравето на човека, ако трябва здравето трябва да се опази и с диктатура. Много лошо звучи това нещо, но вижте какво правим ние по либералния начин, все повече антиваксъри, все по-малко нормално говорещи", допълва той.

Проф. Велизарова каза още, че у нас надделява егоистичното мислене, няма го чувството за общност. Хората с ковид не се карантинират вкъщи, а продължават да заразяват. Като педиатър тя добави, че при децата от ковид се разболяват най-вече тези с наднормено тегло.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрично задръстване на АМ "Тракия" предизвика ремонтът на тунел "Траянови врата"
Километрично задръстване на АМ "Тракия" предизвика ремонтът на тунел "Траянови врата"
Новият премиер на Чехия Петър Фиала се очаква да е готов с кабинета до средата на декември
Новият премиер на Чехия Петър Фиала се очаква да е готов с кабинета до средата на декември