НОВИНИ

Нобелова награда за мир за най-размирния регион в Европа?

Специално пред БНТ говорят членове на правозащитните организации, спечелили наградата

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:07, 23.10.2022
6480
Чете се за: 02:25 мин.
Общество
Слушай новината

Какви са политическите знаци зад Нобеловата награда за мир? Тази година тя беше присъдена на дисидент от Беларус и на правозащитни организации от Украйна и Русия.

На 7 октомври светът научи имената на Нобеловите лауреати за мир - граждани на Беларус, Украйна и Русия.

Олга Романцова е първата, която научава, че Центърът за граждански свободи в Украйна получава Нобелова награда. Правозащитната организация е създадена през 2007 година с цел защита на човешките права и развитието на демократичните процеси в Украйна. От началото на войната документира военни престъпления.

В Беларус Алес Беляцки е едно от големите имена в правозащитните среди. Още в студентските си години бъдещият учител по руски и беларуски език и литература започва да защитава правото на масовите събирания и правото на гражданите да протестират. А през 1996 година основава правозащитното движение "Вясна", което по-късно прераства в организация.

Третият лауреат е руският правозащитен център "Мемориал". Сергей Давидис, който работи за организацията, през последните години многократно е давал интервюта за БНТ. Научава, че печелят Нобел за мир в Италия.

"Колкото и да е странно не бях във Вилнюс, където живея сега, а в Милано, където бяха поканен да разкажа за ситуацията в Русия, за правозащитното и антивоенно движение в Русия. И докато чаках да говоря ми звъннаха с молба да коментирам награждаването на "Мемориал" и аз даже в началото не разбрах за какво точно става дума. Така научих и бях много изненадан", разказва той.

Каква е символиката в това отличието да отиде в държава, която на практика е диктатура, втора, на чиято територия се води война и трета, която през 21 век започна въпросната война - вижте в репортажа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Якуб Пьотровски осигури минимален успех за Лудогорец над Ботев Пловдив
Якуб Пьотровски осигури минимален успех за Лудогорец над Ботев Пловдив
Националките ни по бокс са доволни от постиженията в Будва
Националките ни по бокс са доволни от постиженията в Будва