НОВИНИ

Как украинската армия провали плановете на Русия за бърза победа?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:42, 20.02.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Новините от бойните полета в Украйна присъстват в ежедневието ни от началото на инвазията.

Как стана възможно за украинската армия да провали плановете на Русия за бърза победа?

Военното превъзходство на Русия над Украйна беше тотално в началото на войната. Москва разполагаше с пет пъти повече личен състав на активна военна служба и два пъти повече резервисти. При бронираните машини Русия имаше петкратен превес, самолетите ѝ бяха 10 пъти повече от украинските, а хеликоптерите - 20 пъти.

В отговор на многократните си призиви за доставки на модерно въоръжение, Киев получи преносими противотанкови ракети Джевелин, американски и и европейски гаубици с радиус на действие 40 км, американски системи за залпов огън "Хаймарс".

"Това зло, тази руска агресия може и ще бъде спряна само с адекватни оръжия. Терористичната държава не разбира от нищо друго. Оръжия на бойното поле. Оръжия, които защитават нашето небе", каза Зеленски.

Противовъздушните системи "Пейтриът" отговориха на руското превъзходство във въздуха, на ударите с крилати ракети и използването на дронове камикадзе.

За да защити украинската жива сила от руската артилерия и с цел по-голяма мобилност, Западът обеща американски, германски и френски леки бронирани машини, но много внимателно обмисли предоставянето на тежки танкове. Първа взе решение Великобритания, която даде своя основен боен танк "Чалънджър-2".

След внимателна преценка Германия реши да предостави 14 машини "Леопард-2" на Киев, както и 88 от по-старите "Леопард - 1". Така страната производител отвори пътя за реекспорт към Украйна на дузина европейски държави, които имат "Леопард-2" в арсеналите си и желаят да го предоставят на Киев.

"Оказваме цялата необходима и възможна подкрепа на Украйна. В същото време искаме да предотвратим ескалация към война между Русия и НАТО. Винаги ще се придържаме към този принцип", каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Американският президент Джо Байдън обяви, че Вашингтон също ще предостави на Украйна отдавна исканите тежки танкове, както и обучение на личния състав за работа с тях.

"Съединените щати ще изпратят 31 танка "Ейбрамс" на Украйна, което се равнява на един украински батальон", каза Байдън.

Москва уверява, че западните оръжия няма да окажат съществено влияние върху хода на войната и само доказват, че Русия е изправена срещу колективния Запад. Владимир Путин многократно напомни и за ядрения арсенал на Москва.

"Тези, които очакват да ни победят на бойното поле, очевидно не разбират, че съвременната война с Русия ще е много различна за тях. Не изпращаме наши танкове на техните граници, но имаме с какво да отговорим и въпросът няма да приключи с използването на бронетехника", каза Путин.

Съединените щати пък се отказаха от поредно самоналожено ограничение и обявиха доставки за Украйна на далекобойни ракети. Засега Западът не е взел решение за подсилване на украинската бойна авиация с исканите от Киев Ф-16 и други съвременни изтребители.

На последната среща на върха на Евросъюза някои страни заявиха, че става дума за решение в далечна перспектива, според някои съюзници като Германия и Швеция въпросът засега не стои на дневен ред, а Полша поиска обща позиция на равнище НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК
Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК
100 млн. лв инвестиции прави стъкларски завод в Плевен
100 млн. лв инвестиции прави стъкларски завод в Плевен