Къкринското ханче – последната вечер на Васил Левски (Снимки)

от БНТ
07:25, 19.02.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Галерия
къкринското ханче ndash последната вечер апостола снимки
Слушай новината

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали.

Отбелязваме 148 години безсмъртие за Апостола на свободата

Водачът на българската национална революция отсяда там на 26 декември 1872 г., той е съпровождан от своя съратник Никола Цвятков.

Малко преди да пристигнат те се срещат по пътя с турска конна полиция. Нейният началник се усъмнява в причините за пътуването на Левски, който твърдял, че отивал да нагледа лозето си, и информира за подозрителните пътници своето по-висше началство. Организирана е хайка и заптиетата обграждат ханчето рано сутринта на следващия ден.

Заедно с Левски са задържани Никола Цвятков и Христо Цонев, които са подложени по-късно на изтезания, но не разкриват неговата самоличност.

В ръцете на турските власти не попадат важни документи, които Апостолът е носил със себе си. Така до нас достига неговото безценно тефтерче, което е зашито в самара на коня му.

Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявява, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и.

След разигралата се трагедия ханчето е изоставено от своя ханджия и след Освобождението в края на 19 в. пожар унищожава остатъците от него. То е възстановено по-късно и на 10 май 1931 г. тук е открит музей с етнографска и историческа стойност.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експерти: Фугите на Лъвов мост ще се ремонтират, но не сега
Експерти: Фугите на Лъвов мост ще се ремонтират, но не сега
Как четем днес заветите на Апостола - размисли на ученици от родния град на Левски
Как четем днес заветите на Апостола - размисли на ученици от родния град на Левски