НОВИНИ

Каква е позицията на Китай за военните действия в Украйна?

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
07:54, 10.03.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

"В позицията на Китай за военните действия в Украйна има 2 ключови положения. Първото е, че санкциите няма да доведат до очаквания резултат. Второто е, че преките руско-украински преговори според Пекин са единственият начин конфликтът да намери решение", заяви в "Денят започва" Тодор Радев, журналист от китайската медийна група.

Според него вероятно Китай би могъл да играе ролята на посредник, защото е влиятелна държава и поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна.

"Властите съобщиха, че Пекин вече работи за мирните преговори. Като цяло Китай едва ли ще се превърне в основен посредник, тъй като не е склонен да се ангажира с нито една от страните в конфликта. Азиатските държави показаха, че войната в Украйна е европейски проблем, в който не са склонни да се намесват, всички имат сериозни връзки с Русия в икономически и военен план", допълни Тодор Радев.

По думите му има сериозен ръст на поръчките за китайски товарни кораби, но със сигурност войната в Украйна ще засегне китайско-европейската търговия.

"В момента Русия изнася огромно количество нефт и газ за Китай, тези сделки няма да бъдат анулирани. Енергийната търговия между Китай и Русия ще продължи, това е сигурно. Конфликтът по оста САЩ - Китай не е преставал никога. Една продължителна война със сигурност би довела до проблеми, включително и за Китай", коментира Тодор Радев.

Той прогнозира, че икономиката на Китай може да стане номер 1 в света. Китайците се опитват да представят по-скоро картини от войната, отколкото да дават оценки и коментари, каза още Тодор Радев.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поглед отвътре в Музея на бъдещето в Дубай (Снимки)
Поглед отвътре в Музея на бъдещето в Дубай (Снимки)
Алберт Попов се класира за финалите на Световната купа
Алберт Попов се класира за финалите на Световната купа