НОВИНИ

Какви са реакциите в Русия - как се приема икономическата ситуация в страната

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:24, 10.03.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Все повече компании от всички сфери - през промишленост, мода, медии и комуникации, се отказват от дейността си в Русия. Причината - нахлуването в Украйна. Москва изпада в тежка и дълбока изолация по всички направления. Как Кремъл планира да се справи със ситуацията и какво мислят обикновените граждани?

Външните министри от ЕС решиха да наложат нови санкции на Русия

Забързаното московско ежедневие не е забавило своя ход. Според мнозина ефектът от наложените от Запада санкции все още не се усеща.

"Всичко ми е наред и стабилно! Нищо не се е променило!", споделя Инна.

Част от жителите на руската столица обаче са силно притеснени. Опасяват се, че положението ще стане по-тежко, особено с изтеглянето на стотици западни компании от Русия. Няма планове, защото утре не знаеш какво ще се случи, казват хората. Други са още по-песимистични и казват, че не виждат бъдещето си в Русия.

"Животът рязко се срина. Не е възможно да се планира какво и да било. Останахме без спестявания - не можем да ги използваме. Страшно е да влезеш в магазин", допълва Александър.

"Плановете ми се промениха напълно - имах бизнес, работех в долари. Сега всичко рухна. Търся си работа. А в бъдеще ще търся вариант да замина за друга държава", добавя Мирджако.

Президентът Владимир Путин председателства среща с министрите от кабинета, на която ще се обсъжда пакет от мерки за минимизиране на щетите от наложените на Русия санкции. Правителството подготвя проект, с който се дава началото на национализация на бизнеса на чуждестранни компании, замразили или прекратили бизнеса си в страната заради инвазията в Украйна.

Целта е да се избегнат фалити и да се запазят работни места. Законопроектът ще засяга компании, в които над 25% собственост имат чуждестранни лица от "неприятелски държави". Документът е изготвен от правителствена комисия и не е ясно кога ще бъде внесен и гласуван в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи
Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи
Без напредък в преговорите след срещата на външните министри на Украйна и Русия
Без напредък в преговорите след срещата на външните министри на Украйна и Русия