НОВИНИ

Какво е решението на газовата криза за България - коментар на евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 16.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Русия ще плаща все по-висока цена за действията си в Украйна, смята евродепутатът Андрей Новаков. По думите на колегата му Цветелина Пенкова трябва да се говори за преговори и дипломатично решаване на военния конфликт, каквато е ролята на Европейския съюз. Пенкова смята, че мнението на България ще бъде взето предвид в Европейския съюз, особено с оглед на прекъснатите доставки на природен газ. Според Новаков България трябва да довърши проучването за собствен газ и петрол в нашата акватория в Черно море, което би ни дало независимост.

"Решението е такова, каквото трябваше да се направи много отдавна и според мен беше България да си заяви позицията, че няма как да се справи без доставки на чужди горива за такъв кратък период от време и че трябва да се удължи, дали може да се случи - да, според мен може, но моментът беше изпуснат да се заявим. Вето на мерките срещу Русия би имало доста негативен отзвук сред нашите партньори в Европа", заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП, в студиото на "Денят започва".

"Не мисля, че ще се стигне дори до ситуация на вето. Тъй като фактът, че тези дискусии продължават толкова време, означава, че всички фактори се взимат под предвид. Има много крайни позиции в рамките на съюза, но нека не превръщаме енергетиката в постоянна политическа реторика. Защото в крайна сметка енергетиката и цените на енергийните продукти засягат всеки един от нас", заяви Цветелина Пенкова, евродепутат от ПАСД.

"Това че имаме излаз на море ни дава възможност за доставки и от други места. Редно е да се защити интересът на хората и цените на бензиностанциите да не става по-висока", допълни Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП.

"Смятам, че мнението на България ще бъде взето предвид в Европейския съюз, особено с оглед на прекъснатите доставки на природен газ", заяви Цветелина Пенкова.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе спечели наградата за най-добър играч във Франция
Килиан Мбапе спечели наградата за най-добър играч във Франция
Румен Драганов: Хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците
Румен Драганов: Хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците