НОВИНИ

Какво се случи в турнира Лигата на нациите във вторник вечер (ОБЗОР)

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:11, 28.09.2022
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Девет мача се изиграха в турнира Лигата на нациите на 27 септември. За финалната четворка към отборите на Нидерландия, Хърватия и Италия се присъедини и тимът на Испания.

В Лига А, група 2, Испания надигра Португалия с 1:0 като гост, с гол на Алваро Мората в 88-ата минута. Испания заема лидерската позиция в групата с актив от 11 точки. Португалия е на второто място в подреждането с точка по-малко.

В друг мач от групата Швейцария победи Чехия с 2:1. Ремо Фройлер откри в 29-ата минута, а само минута по-късно Бреел Емболо удвои резултата за домакините. Патрик Шик намали, отбелязвайки за Чехия в края на първото полувреме. Победата гарантира мястото на швейцарците в Лига А на турнира и през следващата кампания, докато поражението за Чехия означава, че тимът изпада в Лига Б.

Крайно класиране:
1. Испания 11 т.

2. Португалия 10 т.
3. Швейцария 9 т.
4. Чехия 4 т.

В Лига B, група 1, Украйна и Шотландия не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 0:0 в пряк двубой за първото място в група 1 в Дивизия „Б“ на Лигата на нациите. Преди двубоя „гайдарите“ имаха преднина от 2 точки срещу своя противник и с този резултат те успяха да я запазят и по този начин се изкачиха в най-горното ниво на турнира през следващото му издание. Срещата бе изиграна в Полша, тъй като Украйна не може да домакинства на своя територия поради войната. Двата отбора си размениха по няколко опасни положения, но двамата вратари Андрий Лунин и Крайг Гордън се справиха отлично и успяха да осуетят опитите за гол пред себе си, а със сериозни пропуски се отчетоха Че Адамс от страна на гостите и Андрий Ярмоленко от страна на домакините. Украйна вече има само една победа в последните си четири двубоя, но все пак успя да запази мястото си в Лига Б и за следващото издание. В другия мач Република Ирландия надигра Армения с 3:2.

Крайно класиране:
1. Шотландия 13 т.
2. Украйна 11 т.
3. Република Ирландия 7 т.
4. Армения 3 т.

В група 2, Албания и Исландия завършиха наравно - 1:1. Ермин Леняни откри за домакините в 35-ата минута, а в 7-ата минута на продължението Микаел Андерсон изравни. Израел е водач в подреждането с 8 точки.

Крайно класиране:
1. Израел 8 т.
2. Исландия 4 т.
3. Албания 2 т.

В група 4, Сърбия победи като гост Норвегия с 2:0 в последния си мач в Лига В. Двубоят беше пряк сблъсък за първото място в групата, а с успеха Сърбия завършва на върха и се класира за Лига А през следващата година. На стадиона в Осло гостите стигнаха до успеха с голове на Душан Влахович в 42-ата и Александър Митрович в 54-ата минута.

В другия мач от групата Швеция прекъсна серията си от четири поредни загуби и завърши 1:1 у дома със Словения. Домакините изпадат в третото ниво на турнира за следващия сезон. Бенджамин Шешко даде преднина на гостите в 28-ата минута, а Швеция изравни чрез Емил Форсберг в 42-рата минута. Словения завършва на трето място в групата с 6 точки, пред Швеция с 4.

Крайно класиране:
1. Сърбия 13 т.
2. Норвегия 10 т.
3. Словения 6 т.
4. Швеция 4 т.

В Лига C, група 2, Кипър изпадна от Лига С , след като отстъпи с 1:5 на Косово като гост. Кипър, който ще играе контрола с България през ноември, допусна два гола през първото полувреме срещу Косово, за който точни бяха Флорент Муслия и Донат Рудани. Ведат Муричи пък се разписа два пъти през втората част и Елбасан Рашани вкара петия гол, докато за гостите точен бе Валентин Роберж. Кипър завърши наравно по точки със Северна Ирландия, но е с по-лоша голова разлика и така от следващия сезон ще играе в Лига D.

Северна Ирландия загуби с 1:3 срещу Гърция като гост. Димитриос Пелкас, Йоргос Масурас и Петрос Манталос вкараха за южните ни съседи, докато за северноирландците точен бе Шейн Лейвъри. Гърция спечели групата с 15 точки и шест повече от Косово.

Крайно класиране:
1. Гърция 15 т.
2. Косово 9 т.
3. Северна Ирландия 5 т.
4. Кипър 5 т.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим по време на гръмотевична буря - вижте съветите на експертите
Как да се предпазим по време на гръмотевична буря - вижте съветите на експертите
Шефът на "Пирогов": Пострадалият от мълнията в София е с 20% изгаряния, но няма опасност за живота му
Шефът на "Пирогов": Пострадалият от мълнията в София е с 20% изгаряния, но няма опасност за живота му