НОВИНИ

Кандидатурата на БФШ 2022 за членство във ФИДЕ не е разгледана коректно

Президентът на федерация доц. Венета Петкова се оплака от "интриги, атаки и процедурни хватки"

Българската федерация по шахмат БФШ 2022
Снимка: Българската федерация по шахмат 2022
bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 11.07.2024
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният арбитраж в Лозана (Швейцария) е потвърдил, че кандидатурата на „Българската федерация по шахмат 2022“ (БФШ 2022) за членство във ФИДЕ не е разгледана при необходимите високи стандарти за такава процедура в международна организация, информира изпълнителният директор на централата Божидар Пелов в прессъобщение.

В решението на арбитража се посочва още, че пропускът да бъде обсъдена кандидатурата на „Българската федерация по шахмат 2022“ от Общото събрание на ФИДЕ всъщност е нарушил правото на организацията да обжалва отхвърлянето на кандидатурата. В добавка се препоръчва ФИДЕ да осигурява максимална прозрачност при такива процедури за кандидатстване на нови членове в бъдеще.

Все пак Арбитражът няма да разгледа жалбата на „Българската федерация по шахмат 2022“ по същество по чисто процедурни причини, а именно, че в решението на ФИДЕ не се споменава организацията – жалбоподател, както и че в спора не е конституирана като страна другата организация, приета за член на ФИДЕ.

Въпреки това, арбитражният съд признава, че ако Общото събрание на ФИДЕ се беше произнесло по кандидатурата на „Българската федерация по шахмат 2022“ (каквито са му правомощията), тогава интересът за обжалване щеше да е безспорен. Но при тази формулировка на общото събрание и нарушаването на правилата за разглеждане на кандидатури, ръководството на ФИДЕ изначално е лишило от защита „Българската федерация по шахмат 2022". За „Българската федерация по шахмат 2022“ остава възможността да повдигне спора пред Федерален съд в Швейцария.

Решението на Арбитража в Лозана е по жалба на „Българската федерация по шахмат 2022“ – лицензирана от Министерството на младежта и спорта българска шахматна федерация, срещу решението на ФИДЕ да приеме друга организация за свой член. Припомняме, че „Българската федерация по шахмат 2022“ първа подаде кандидатурата си за членство във ФИДЕ и неправомерно беше изключена буквално в последния момент от дневния ред на Общото събрание на ФИДЕ - два дни преди самото събрание. На него беше разгледана единствено кандидатурата на „Българската спортна федерация по шахмат“, която няма национален лиценз.

„Ние не само сме националната лицензирана шахматна федерация, но и при нас членуват мнозинството от реално действащите шахматни клубове – общо 68 на брой с над 2000 картотекирани състезатели. Цялата шахматна общественост подкрепя усилията ни да развиваме родния шахмат. А насреща си имаме основно интриги, атаки срещу нас и процедурни хватки, продиктувани от нездравия стремеж на няколко души да управляват българския шахмат. Убедени сме, че правото е на наша страна, както и че членовете на ФИДЕ ще бъдат запознати с изводите, направени от Арбитража в Лозана, според които е нарушено правото на „Българската федерация по шахмат 2022“ за кандидатстване“, заяви президентът на федерация доц. Венета Петкова.

„Всички в нашия екип сме обединени от любовта ни към тази красива игра и убеждението ни, че нейното популяризиране ще донесе само ползи на обществото. Нямаме опит в компроматните войни, интригите и процедурните хватки, но сме убедени, че правото е на наша страна и няма да се откажем да защитаваме родния шахмат от опитите да бъде превзет“, добави Петкова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина любимецът от "Алф" Бенджи Грегъри
Почина любимецът от "Алф" Бенджи Грегъри
Жители на Доспат искат оставката на кмета на града с протест пред НС
Жители на Доспат искат оставката на кмета на града с протест пред НС