НОВИНИ

КЕВР утвърди цена на природния газ за октомври с 34% по-малко спрямо септември

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:15, 01.10.2022 (обновена)
6437
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Новата газова връзка с Гърция веднага повлия на цената на синьото гориво у нас. Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена с 34% по-ниска спрямо миналия месец.

Енергийният регулатор определи цена от 233,36 лв./мвтч за октомври на синьото гориво. Така тя пада със 120 лв./мвтч, спрямо предходния месец, когато достигна рекордните 353 лв./мвтч. Цената е и с 13 ст. по-ниска от внесеното тази сутрин от "Булгаргаз" предложение.

Водещо значение за понижението на цената на синьото гориво за октомври е новата междусистемна газова връзка с Гърция. От регулатора посочват, че за първи път в ценовия микс е включено цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан. От КЕВР са взели предвид и доставките от още два източника: договорът за втечнен природен газ и количествата тръбен газ, закупен на "Газов Хъб Балкан", където са постигнати изгодни цени.

Източник: "Булгаргаз"

Постигнатото понижение в цената спрямо септември беше определено като огромен успех от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева, която днес бе гост в специалното студио на БНТ за откриването на интерконектора.

"Това наистина е първо огромен успех. Второ, ние отговаряме на очакванията и на бизнеса, и на битовите потребители. Знаете, че имаше неколкократно провеждани срещи с представители на бизнеса. Те казаха, че поносимата за тях цена е до 250 лв.", обясни Деница Златева – изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Над тази цена от бизнеса настояват за компенсации. От КЕВР съобщават още, че с осигурените количества се изпълнява ангажимента за доставка на битовите потребители и бизнеса, включително топлофикациите в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Всяка победа е ценна за Левски (Видео)
Станимир Стоилов: Всяка победа е ценна за Левски (Видео)
Куп нови награди за Александър Везенков в Гърция
Куп нови награди за Александър Везенков в Гърция