НОВИНИ

Кибератаки: Хакерската война на Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:40, 14.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Над 3000 души са се включили в кибервойската на Украйна, сочат официалните данни на Киев. Предполага се, че броят на сътрудниците от целия свят надхвърля 300 000.

Преди 80 дни работил за IT компания в Киев, но от някогашния му живот е останал само компютърът. Той е единственият "войник" от украинската киберармия, който застава пред камера.

"Опитахме се да нарушим комуникациите, да прекъснем пропагандната машина и да се инфилтрираме в различни системи на руското правителство и държавни структури. За да извлечем данни и да блокираме системата", разказва той.

Когато започнала войната, той създал програма с основна цел поразяване на руски мишени. Нарекъл я "Мъртъв от хиляди игли". Програмата веднага била забелязана от висшите военни и младият софтуерен специалист бил поканен да се присъедини към украинската армия.

"Създадох вид оръжие, което хората могат да използват. Има командир, който определя и нарежда как това оръжие да бъде използвано. Има и войници, които използват това оръжие, за да отблъснат руските атаки", допълва "кибервойникът".

Кибервойниците на Украйна вече атакуваха най-голямата банка в Русия, и успяха да блокират всички транзакции за няколко часа, сринаха страницата на главната руска телевизия, няколко информационни сайта, както и онлайн магазини.

Мишените се подбират прецизно, а атаките са координирани. Основната цел е чрез виртуалните нападения да нарасне недоволството на руснаците срещу Путин.

"Когато хората не могат да получат храната си, или други продукти, това не е нещо сериозно. Но все пак се трупа раздразнение и кара хората да мислят, поне някои хора започват да се чудят защо се случва това", казва той.

След успешните атаки, украинските хакери качват в Интернет извлечената информация. Вече има достъпни данни за финансови операции на руски компании. Войниците от киберармията на Украйна разпространиха стотици имейли на Газпром, Руската централна банка, Министерството на образованието и дори на Руската православна църква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев, ПП: Столична община е платила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта
Настимир Ананиев, ПП: Столична община е платила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта
Тази вечер е финалът на Евровизия
Тази вечер е финалът на Евровизия